Kakva je kultura starenja u Srbiji, koja sa 17% starih spada u jednu od pet najstarijih populacija u Evropi? Da li se stari u našem društvu osećaju diskriminisano i usamljeno? Ovo su samo neke od tema o kojima je bilo reči na današnjoj konferenciji za novinare u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Na konferenciji su učestvovali Bogdana Opačić i Maja Miličević, iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Miloš Nemanjić, sociolog i predsednik Gerontološkog društva Srbije i Anđelka Milić, profesorka u penziji, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Novo istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otkriva kako stari provode svoje vreme ako imamo u vidu da čak 77% njih nije radno angažovano na neki način, ali i ne želi da bude, a dve trećine smatra da starijima i nije mesto na kulturnim dešavanjima uz mlade ljude. Čak 70% ispitanika u trećem životnom dobu uopšte ne posećuje kulturna dešavanja.

Istraživanje Zavoda pokazalo je da 60,1% starih uopšte ne troši novac na kulturna dešavanja, a da skoro četvrtina njih može da izdvoji najviše 1.000 dinara. Mnogi ne pamte kada su poslednji put bili u bioskopu, pozorištu, koncertu, književnoj večeri, folklornoj priredbi ili tribini i predavanju, te najčešće svoje slobodno vreme provode gledajući televiziju. 

Tu su i zanimljivi podaci o tome kakva je situacija u različitim regionima Srbije kada je u pitanju učestvovanje u kulturi u trećem dobu, koliko život u domu za stare i udruženja penzionera upotpunjuju život starih, koju vrstu muzike slušaju stari, koliko “vise“ na internetu i da li neko od njih ima Fejsbuk profil, kako stojimo u odnosu na zemlje u okruženju i druge evropske zemlje, koji su primeri dobre prakse, ali i preporuke za aktivniju starost... U najnovijem istraživanju Zavoda saznajemo i da li je starost period u kome se može uživati u potomcima bez ikakvih obaveza, doba beskorisnosti, ili je starost pravo vreme za posvećivanje sebi i svojim socijalnim, kulturnim, ekonomskim i društvenim interesovanjima, koga stari ljudi smatraju krivcem za neravnopravni tretman u društvu, te da li se pasivnost u Srbiji podrazumeva nakon 65-te godine...

Ovom konferencijom za novinare Zavod za proučavanje kulturnog razvitka se pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana starih 1. oktobra, kao i cele 2012. godine koju je Evropska komisija proglasila Evropskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Predstavljanje rezultata istraživanja pratila je i izložba fotografija koje su nastale tokom istraživanja, a prikazuju primere kako neki građani u Srbiji provode svoje zlatno doba, pevaju, slikaju, druže se… Autor fotografija je Marija Janković. Izložba će trajati deset dana i može se pogledati radnim danima od 9 do 17 časova.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..