U Kulturnom centru Beograda, od ponedeljka 1. oktobra zaključno sa nedeljom, 7. oktobra, prvi put u Srbiji biće postavljena Pop-up knjižara. U aktivnostima ove jedinstvene Pop-up knjižare učestvuju neki od najuglednijih izdavača koji svojim dugogodišnjim radom doprinose održavanju visokog nivoa u izdavaštvu i kulturi uopšte: Arhipelag, Booka, Geopoetika, Gradac, Clio i Samizdat B92.

Osim doslednog opredeljenja za izdavaštvo kao svoj osnovni posao, zajedničko ovim izdavačima jeste da nemaju sopstvene knjižare. Organizacionu podršku ovim izdavačima u radu Pop-up knjižare pruža knjižara Beopolis.

U ponedeljak 1. oktobra u 12 časova javnosti će se obratiti urednici ovih šest izdavačkih kuća na zajedničkoj pres konferenciji u Kulturnom centru Beograda.

Pop-up knjižara je osmišljena po ugledu na takozvane pop-up prodavnice i restorane koji se privremeno otvaraju na određenim lokacijama, a onda zatvaraju i kasnije premeštaju na drugo mesto.

Razlozi za eksperiment s knjižarom za jednonedeljnu upotrebu pre svega su vrednosne prirode. Knjigu kao kulturnu činjenicu i duhovno dobro, iz izloga i s polica sve više potiskuje knjiga kao roba široke potrošnje. Zato su ovi izdavači, koji ovu profesiju razumeju pre svega kao kulturnu misiju i formiranje određenog sistema vrednosti, odlučili da predstave svoja nova izdanja, kao i da podsete na neka stara.

Krov pod kojim će knjižara raditi je najprirodnije i najbolje mesto za to u Beogradu – u Kulturnom centru Beograda, na Trgu Republike, jer to zaslužuju i objavljene knjige i beogradski čitaoci.

Radno vreme Pop-up knjižare je od 9 do 21h, a u nedelju, 7. oktobra od 10 do 21h.
Pop-up knjižare u Kulturnom centru Beograda predstavlja prvu u nizu ovakvih aktivnosti koje će ovih šest izdavača organizovati u narednom periodu.

Programi:

Ponedeljak, 1. 10.
12h Otvaranje Pop-up knjižare: Konferencija za novinare

Utorak, 2. 10.
18h Druženje s piscem: Vladimir Arsenijević potpisuje knjigu U potpalublju u izdanju Booke

Sreda, 3. 10.
18h Clio predstavlja knjigu Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije u prisustvu priređivača Džo Šo i Igora Štiksa

Četvrtak, 4. 10.
18h Arhipelag predstavlja: Razgovor o francuskoj trilogiji Milana Kundere: Usporavanje, Identitet, Neznanje

Petak, 5. 10.
18h Geopoetika predstavlja knjigu turskog autora Nedima Gursela Alahove kćeri

Subota, 6.10.
18h Samizdat B92 Branka Petrić čita odlomke iz knjige Bekima Fehmiua Blistavo i strašno, drugi deo.
<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..