StarostIzdavačka kuća Arhipelag upravo je objavila tematsku antologiju savremene srpske priče Starost koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin. Priređivači su pozvali dvadeset jednog savremenog pisca da napišu priču o starosti i o tome kako oni starost vide.


Odgovarajući na temu ove antologije, pozvani pisci, pri čemu je reč o piscima sasvim različitih poetika i sasvim različitih generacija, počev od najmlađih, napisali su zanimljive, uzbudljive, vesele, mudre i provokativne priče o starosti. U antologiji Starost objavljene su priče Jovice Aćina, Slobodana Tišme, Milice Mićić Dimovske, Žarka Radakovića, Davida Albaharija, Svetislava Basare, Ljubice Arsić, Mihajla Pantića, Jelene Lengold, Milete Prodanovića, Zorana Ćirića, Veselina Markovića, Mirka Demića, Ildiko Lovaš, Srđana V. Tešina, Uglješe Šajtinca, Saše Ilića, Borivoja Adaševića, Andrije Matića i Miće Vujičića.

– Naš projekt Starost zamišljen je kao pokušaj pružanja odgovora na niz pitanja koja se neumitno nameću kada je reč o ovoj temi: „Šta nam znači starost? Šta očekujemo od starosti? Kada se doista postaje star? Strah od starosti? Žaljenje za mladošću? Sukob star-mlad? Najlepše godine naših života? Starost kao radost ili tugovanje? Odupiranje starosti?“ I posebno: „Kada pisac postaje star?“ Pozvali smo još dvadesetak pisaca da nam se pridruže u potrazi za odgovorima, a knjiga koju čitalac drži u rukama donosi odgovore dvadeset jednog autora. Iako pripadaju raznim starosnim grupama i njihovi odgovori – napisani u obliku priča ili eseja – pokazuju da ih tema starosti duboko inspiriše, pogotovo kada se prikazuje i razrešava pričom o ljubavi ili smrti. U svakom slučaju, bez obzira na to kako su ovi tekstovi izloženi pažnji čitalaca, oni potvrđuju izuzetnu pripovedačku umešnost mladih i mlađih naraštaja u današnjoj srpskoj prozi. Čitalačka znatiželja i zainteresovanost za savremenu srpsku prozu biće tako višestruko nagrađena čitanjem ovog izbora – kažu David Albahari i Srđan V. Tešin u predgovoru knjizi Starost.


Antologija Starost objavljena je u ediciji tematskih antologija Tema koju je Arhipelag pokrenuo pre nekoliko godina i u kojoj su objavljene i antologija Poslastičarske priče, koju su priredili David Albaharija i Vladan Mijatović Živojnov, i antologija Svet oko nas. Evropski gradovi u savremenoj srpskoj pripoveci, koju je priredio Gojko Božović.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..