korice-maleKad uzmete da čitate “Kozinskog” ili ga nećete ispustiti iz ruku dok ga ne pročitate, ili ćete preneraženi odustati već posle 5-6 strana. Zavisi od afiniteta, odnosno razumevanja ovakvog izraza. Posle velikog uspeha romana “Gringo” (“Kornet”, 2009) Vojislava Bešića, pisac se odlučio za nešto drugačiji žanr s kojim se takođe više nego dobro nosi.



Nije lako pisati o knjizi koja obrađuje tematiku koja je toliko puta ispričana, i “Kornet” ovu knjigu ne bi ni objavljivao da ovaj roman ne pravi samo jedan veliki iskorak iz te priče, nego i što na vrlo neposredan, prijatan pa čak i ganutljiv način priča o nečemu što je oficijelno označeno kao društveni talog metropole (u ovom slučaju je to najviše Njujork, ali delom i Prag i Beograd). Naime, umesto da prikaže te ljude osuđujući njihovu nemogućnost da se snađu u modernom društvu, Bešić nam otkriva da se zapravo radi o mučenicima i iskušenicima nehumanog društva. Osim toga, gomila ispričanih dogodovština i čak anegdota opisane su crnohumorno i sa jakim osećajem za meru, sočnim jezikom i finim sarkazmom prema intelktualštini.

Bešić se ovim romanom izdvaja među više nego ozbiljne pisce s potencijalom da postane ne samo kultni pisac nego jednog dana i klasik.
Milica Markić i Pavle Ćosić

 

Tizer, UPUTSTVO DIZAJNERU
Buci, ako te ne mrzi ili nisi raspoložen da odmah pročitaš celu knjigu, ukratko siže, tj. glavne odrednice: Ključni momenti su: dosta seksa, narkomanije, rokenrola (ali sve s distancom i uz parodiju žanra), apsurdnih događaja, malo u Pragu malo u Njujorku (ima i flešbekova iz Beograda), da bi kasnije sve počelo da se pretvara u kombinaciju komedije apsurda i kriminalističkog romana, u kojem psi govore, glavni junak ostaje bez senke i slično. Svejedno, ne bi bilo loše da pročitaš jer se brzo čita, a i mnogo je zabavno. U svakom slučaju, ovo je nešto što se pamti, naročito pojedine scene.

KOZINSKI – VOJISLAV BEŠIĆ

Edicija: Tripovetke
Za izdavača: Goran Kostrović
Urednik: Pavle Ćosić
Tehnička obrada, korice i dizajn: Miloš Trajković
Lektura i korektura: Vladislava Miler
ISBN: 978-86-86673-28-2
Tiraž: 1000

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..