krb_01_plakatPreduzeće Terra Panonica, u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag, organizuje rezidencijalni boravak značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope pod nazivom Kuća na Ravnom Bregu. Kuća na Ravnom Bregu nalazi se u Mokrinu i predstavlja deo jedinstvenog kulturno-turističkog kompleksa na nekadašnjem imanju porodice Novakov.

Za projekat „Kuće na Ravnom Bregu“ mladi arhitekti okupljeni u neformalnoj grupi „Autori“ dobili su nagradu za najbolje arhitektonsko delo u 2011. godini. Na 33. salonu arhitekture „Autori“ su prezentovali sajber kuću u Mokrinu koja je deo ovog kompleksa.

Prvi učesnici programa rezidencijalnog boravka u Mokrinu su aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca. Ovogodišnji ciklus rezidencijalnog boravka pisaca u Kući na Ravnom Bregu traje od 25. avgusta do 25. septembra. Polovinom septembra ovi pisci će imati i zajedničko književno veče u Beogradu.

Kuća na Ravnom Bregu je rezidencijalni boravak koji obezbeđuje odlične uslove za rad pisaca po pozivu koji pišu ili završavaju svoju novu knjigu. Ključni cilj rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.

Pored rada na svojim novim rukopisima, pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih zanimljivim i važnim temama modernog doba. Tema pisaca koji učestvuju u ovogodišnjem rezidencijalnom boravku jeste Kuća na Ravnom Bregu, a knjigu njihovih priča na ovu temu objaviće početkom naredne godine Arhipelag. Pišući na zadatu temu, pisci prolaze kroz književnu avanturu oblikovanja zajedničke knjige, pri čemu ovogodišnja tema nije posvećena konkretnoj kući u Mokrinu u kojoj će boraviti mesec dana, već ideji kuće kao prostora intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena.

Autori projekta rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu su Gojko Božović i Srđan V. Tešin, koji je i koordinator projekta.
<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..