Sedmi Međunarodni festival kratke priče Kikinda Short održaće se u Kikindi 4. i 5. jula, u bašti Narodne bilioteke „Jovan Popović”, kao i 6. i 7. jula u Beogradu, u Studentskom parku.

Dvadeset i jedan učesnik iz dvanaest zemalja predstaviće se na svom maternjem jeziku, a publika će prevode priča, na srpskom i engleskom jeziku, moći da prati na platnu. Gosti ove godine dolaze iz Bosne i Hercegovine (Lana Bastašić), Bugarske (Todora Nikolova Radeva, Ivan Dimitrov), Češke (Vesna Tvrtković, Jan Sojka), Hrvatske (Edi Matić - sweet sixtie’s), Španije (Alba Dedeu, Borža Bagunja i Karles el Saura), Makedonije (Zoran Bejkovski), Poljske (Blažej Đikovski), Rumunije (Kozmin Perca – Rumun i Varadi Nađ Pal – Mađar), Slovenije (Uroš Sadek), Švajcarske (Štefani Zurlije, Martin Felder), Velsa (Rejčel Trezise) i Srbije (Dragoslava Barzut – ovogodišnja dobitnica nagrade Đura Đukanov, specijalni gost, pisac-književni kritičar Vladimir Arsenić koji dovodi gosta iznenađenja). Domaćin ovogodišnjeg Festivala je Siniša Soćanin koji je učestvovao na Prvom festivalu 2006. godine. Zemlja počasni gost je Španija s predstavnicima svoje dve autonomne pokrajine Katalonije i Balearskih ostrva.

Čitanja će u oba grada počinjati u 21 čas, a nakon toga će koncerte održati bendovi Overrapture (4. jul) i Nasuvo (5. jul) u Kikindi, dok će u Beogradu 6. i 7. jula nakon čitanja u Studentskom parku, biti održani koncerti iznenađenja. Takođe, u Beogradu će se 7. jula u 18 sati, u Kulturnom centru Beograda održati tribina Književni festivali – potreba i značaj. U slučaju kiše, ceo program u Beogradu će se održati u Galeriji Artget, u Kulturnom centru Beograda.

Partneri u realizaciji festivala su: u Kikindi Narodna bilioteka „Jovan Popović”, a u Beogradu Ustanova kulture „Parobrod”.

Festival Kikinda Short je do sada održan šest puta i ugostio je više od 120 autora iz 25 zemalja. Festival je za šest godina stekao zavidno međunarodno priznanje, deo je projekta European Short Story, njegovi autori su gostovali na drugim manifestacijama, kao što je Sajam knjiga u Lajpcigu, dok su organizatori učestvovali ili tesno sarađivali sa festivalima poput onog u Zoloturnu u Švajcarskoj, festivalu kratke priče u poljskom gradu Vroclavu ili izdavačkom kućom Comma press iz Mančestera (VB).

Naši autori su osvojili ili bili u najužem izboru za nagrade poput Bukerove, BBC-ijeve ili Evropske nagrade za književnost  i proglašavani su za najuticajnije osobe na svetu. Neke od ovogodišnjih gostiju sigurno čekaju slični uspesi i ne bi ih trebalo propustiti.

Više informacija: www.kikindashort.org.rs

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..