impacIzdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom javlja o značajnoj nagradi koju je dobio autor za čije knjige imamo ekskluzivno pravo. Autor čiji je izvanredni prvenac „Ako niko ne govori o skrivenim stvarima“ izdavačka kuća Booka objavila prošle godine nagrađen je IMPAC nagradom za svoje najnovije delo, roman Even The Dogs.

IMPAC nagrada, osim svog prestiža laueratu donosi i najveću novčanu nagradu koja se dodeljuje za roman, čak 100.000 evra. Makgregor je pobedio ispred nominovanih, takođe sjajnih dela A Visit From The Goon Squad (Jennifer Egan) i The Memory of Love (Aminatta Forna) potvrdivši tako da je jedan od vodećih pisaca današnjice.

Internacionalni žiri ocenio je roman Even The Dogs kao „neustrašiv eksperiment“ i „remek delo narativne tehnike“. 

Makgregor je izjavio da je zaista velika čast biti izabran kao pobednik između toliko dobrih književnih dela.

Među dosadašnjim dobitnicima IMPAC nagrade su Pet Petešun i Kolum Toibin.

Ekskluzivno pravo na objavljivanja dela Džona Makgregora u Srbiji ima izdavačka kuća Booka.

O autoru:
Džon Mekgregor rođen je 1976. godine. Pisanjem je počeo da se bavi još tokom studiranja da bi potom nekoliko godina radio razne poslove kojima se izdržavao dok nije završio svoj prvi roman Ako niko ne govori o izuzetnim stvarima. Odmah po objavljivanju roman je privukao veliku pažnju medija da bi usledila nominacija za nagradu Booker 2002. godine, kada je bio najmlađi nominovani i jedini debitant na listi. Četiri godine kasnije izlazi njegov drugi roman So Many Ways to Begin (ponovo nominovan za nagradu Booker), a 2010. treći, od kritike izuzetno ocenjeni Even The Dogs. Za taj roman dobio je cenjenu IMPAC nagradu. Džon Mekgregor živi u Notingemu sa porodicom.



<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..