Pop-Kultura-03Dom omladine nastavlja sa ciklusom POP KULTURA kojim predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture.

Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama.

Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

MASOVNA PROTIV POPULARNE KULTURE - TV serije, sitkom i sapunica
Žanrovska, ideološka i fenomenološka transformacija. TV serije pre i posle Twin Peaksa. Dominantna narativna forma i procvat ideja i zapleta. Istorija, teorija i transformacija TV serija od pedesetih do danas. Od "Gradića Pejtona" i "Bonance" do "Mad Men" i "Galaktike". Geneza i kompleksnost karaktera u TV serijama naspram filmova. "Star Trek" kao psihodelično ogledalo šezdesetih, "Dallas" kao rigidni korupcionaški brevijar sedamdesetih, "Dinastija" kao dekadentni vodvilj osamdesetih. Šta se zaista promenilo od upliva Dejvida Linča u TV medijum? Koliko je ubistvo Lare Palmer promenilo način snimanja i gledanja TV serija. TV fenomeni B filosofije za A budžet - "X - Files" i "Millennium" možda najsmelija serija ikada. "Battle star Galactica" i "Lost" - kako smo postali pametniji i radoznaliji i problematičniji gledajući TV serije XXI veka. Fenomen TV serije od jedne sezone, fenomen TV serija od 10 sezona. Domaća produkcija kao još jedna paradigma masovne kulture.

Razlike između popularne, visoke i masovne kulture
Ciklus: POP KULTURA // Govori: dr Aleksandar S. Janković
Gošća na predavanju: mr Aleksandra Milovanović, dipl. montažer i doktorantkinja FDU koja ove godine treba da doktorira hipotezom o TV serijama
<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..