Edvard-Bond-Zlocin-21-vekaIzdavačka kuća Arhipelag objavila je u svojoj novoj ediciji Premijere knjigu Zločin 21. veka Edvarda Bonda, jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena. Ovo izdanje Bondovih izabranih drama istovremeno je i svetska premijera piščeve drame Melodija.

Naslovna drama Zločin 21. veka govori o budućnosti koja ne mora biti daleka, jer smo, smatra Bond, u njoj već bili. Radnja se odvija u kasnom 21. veku u kojem su svi ljudi kontrolisani pomoću mikročipova i zatočeni u gradovima/logorima.

U dramama Na unutrašnjem moru i Melodija Bond insistira da deci mora biti pružena mogućnost da razumeju svet odraslih, da bi, kao “agenti budućnosti”, mogla da ga promene. Drama Na unutrašnjem moru sublimira sve Bondove antiratne cikluse i govori o razvijanju istorijskog čula, o potrebi da se istorijska zbivanja razumeju i odgovornost za istoriju prihvati.
Tragičnost drame Postojanje leži u spoznaji do koje njen junak X dolazi iskorakom iz rutine, neplaniranim skretanjem sa društveno utvrđenog i predodređenog puta. Posle prikazanog susreta s nepoznatim, u sobi sličnoj Orvelovoj 101, to postaje i suočavanje sa samim sobom, pri čemu su bekstvo od odgovornosti i povratak na staro nemogući.
Drama, veruje Bond, sve autoritete dovodi u pitanje i zbog toga je bez nje nemoguća demokratija kako u grčkom polisu, tako i u današnjem globalnom metropolisu.

Edvard Bond (London, 1934), jedan od najvažnijih modernih dramskih pisaca eng-leskog jezika. Osim kao dramski pisac, Edvard Bond je izuzetno značajan i kao reditelj, pesnik, esejista, teoretičar drame i pozorišta, pisac filmskih scenarija. Napisao je preko pedeset drama za pozorište, radio i televiziju.

Često nazivan i kontroverznim zbog stavova o društvu i o drami i pozorištu, ali i zbog tretmana nasilja u svojoj dramaturgiji, Bond je iskazao nedvosmislenu kritičku retrospektivu osnovnih trauma modernih vremena.

Bond je i autor nekoliko filmskih scenarija, među kojima su i scenariji za filmove: Eksplozija, Mihael Kolhas, Smeh u mraku, Graditelj, Nikolas i Aleksandra, Mobi Dik i Itaka.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..