SKOLOKRECINAZajedno sa grupom kolega iz cele bivše Jugoslavije, sarajevski pisac i profesor Nenad Veličković se poslednjih godina neumorno bori za promene u školskom sistemu, posebno kada je reč o nastavi jezika i književnosti.

U svom doktorskom radu "Ideološka instrumentalizacija književnosti u bosanskohercegovačkim udžbenicima" ovu problematiku je obradio kroz naučni pristup, dok se u u radionicama za srednjoškolce pre svega koristi duhovitošću i otvorenošću. "Školokrečina: nacionalizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim čitankama" je njegova nova knjiga satiričnih ogleda (Fabrika knjiga, Beograd, 2012), u kojoj se kroz zamišljene dijaloge učenika i profesora razotkriva zloupotreba nastave jezika i književnosti u ideološke svrhe.

Predstavićemo i novi roman Nenada Veličkovića "Vremenska petlja" (Omnibus, Sarajevo, 2011), istorijsku satiru na bosanske teme, srodnu Basarinim "Početkom bune protiv dahija" ili "Čuvarima svetinje" Mirjane Đurđević.

Nedavno je objavljeno i audio izdanje Veličkovićevog romana "Sahib" iz 2001, u interpretaciji samog autora (Reflektor, Beograd, 2012). Odlomak poslušajte ovde: http://www.rflekt.me/index.php/component/k2/item/14-sahib.

U nastavku večeri Nenad Veličković će organizovati snimanje radio-drame po jednoj sceni iz romana "Vremenska petlja", sa glumcima-volonterima iz publike.


O autoru:
Nenad Veličković rođen je 1962. godine u Sarajevu.
"Vežba" književnost sa studentima tamošnjeg Filozofskog fakulteta.
Objavio je romane "Konačari, "Otac moje kćeri", "Sahib" i "100 Zmajeva", zbirke priča "Đavo u Sarajevu" i "Sarajevski gastronauti", knjige ogleda "Viva Sexico" i "Dijagnoza-patriotizam".
Jedan je od inicijatora književnog festivala "Na pola puta" u Užicu, nagrađenog priznanjem "Jelena Šantić" za 2010. godinu.
Kourednik je "Školegijuma", časopisa za pravednije obrazovanje, koji izlazi u Sarajevu, i "Teksture", časopisa za književnost u školi, koji izlazi u Beogradu. 
Za sajt Deutsche Welle piše foto-kolumnu "Škljocam i zvocam".
<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..