U okviru festivala TRANSEUROPA, u Domu omladine Beograda danas je održan ultimativni vašar razmene TRANGE&FRANGE.Okupilo se preko trideset izlagača - mladi umetnici, proizvođači rukotvorina, dizajneri nakita, odevnih i dekorativnih predmeta, kolekcionar, ali i ljudi voljnih da trampe polovne knjige, stripove, ploče i druge unikatne ili retke predmete.

Najveće interesovanje posetilaca izazvali su ručno izrađen nakit GROOVY GEEKS i RECIKLAMA, DOT bedževi, DaJo ručno pravljeni papirni novčanici, majice MOTOR T-SHIRTS i BIOIDEA ekološki, ručno rađeni i interesantno dizajnirani sapuni.

Vašar je bio i humanitarnog karaktera - prikupljena je znatna količina školskog i radioničarskog pribora koji su posetioci doneli na poklon deci Svratišta. Njihovi volonteri su ovom prilikom  prodavali magazi LiceUlice. Proizvođači BIOIDEA sapuna deci Svratišta poklonili su 30 ekoloških sapuna.

TRANGE&FRANGE bio je prilika i za razmenu usluga različitih vrsta. Na oglasnoj tabli za ponudu i potražnju našlo se preko 20 ponuda za trampu usluga. Učesnici i posetioci su bili u mogućnosti da postave svoje oglase, a najčešće su se nudile i tražile usluge različitog „majstorisanja" i časovi stranog jezika, matematike i sl.

U vreme preteranog konzumerizma, robovanja robnim markama, ali i velike ekonomske krize TRANGE&FRANGE predstavlja mogućnost kupovine bez para, način da se do određenih retkih stvari dođe bez upotrebe novca ili jeftino. Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju posetilaca i interesovanje kada će akcija biti ponovljena, te Dom omladine sa zadovoljstvom može najaviti ponovnu organizaciju vašara TRANGE&FRANGE za jun mesec.

TRANSEUROPA FESTIVAL je jedinstveni transnacionalni festival kulture, politike i umetnosti, koji se održava u 14 gradova širom evropskog kontinenta. To je zajednički i otvoreni prostor za kreiranje alternativnog shvatanja Evrope. Organizatori festivala su European Alternatives i Transeuropa Network, a partneri: Tvoja Zona, Dom omladine Beograda, VREME. Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, Karkatag, Open Communication, Zelena budućnost. KC Grad, Cafebabel.com. Donatori: Allianz Kulturstiftung, Europe for Citizens Programme, „Youth in action" Programme, Education and Culture DG, ERSTE Stiftung.


<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..