majski-susreti-A3-copy-aTradicionalni MAJSKI SUSRETI, smotra amaterskog likovnog i književnog stvaralaštva, jedna su od najdugovečnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima. Ove godine, 57. po redu MAJSKI SUSRETI, otvaraju se Svečanom akademijom u Velikoj sali Akademije 28, u sredu, 9. maja sa početkom u 19 časova.

Nastali davne 1955. godine, na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, prvoj kulturno-obrazovnoj instituciji te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji, „Majski susreti“ postaju integralni deo obrazovnih programa i važan činilac kulturne politike zemlje. Njihova uloga i značaj, prepoznati u okvirima važnih društvenih interesa, odnosili su se na razvoj i afirmaciju amaterskog stvaralaštva - putem vaspitavanja i podstrekivanja stvaralaštva radnih ljudi, građana i omladine - u oblasti likovne umetnosti i književnosti, a u cilju prezentacije najkvalitetnijih amaterskih dela.

U okviru programa LVII MAJSKIH SUSRETA, u Galeriji „Akademija 28“ biće izloženo stotinak izuzetno kvalitetnih likovnih radova slikara-amatera Srbije,  pristiglih na ovogodišnjem konkursu. Izložba će trajati do 11. juna 2012. godine.

Gosti LVII MAJSKIH SUSRETA su Akademsko pozorište AKUD „Branko Krsmanović“, zvanično najstarije studentsko pozorište u Evropi koje, ove godine proslavlja 90 godina rada i postojanja. Na Sceni Akademije 28, u okviru ovogodišnje manifestacije,  predstaviće se sa ukupno 4 predstave: Nušićevom „Autobiografijom“, predstavom „Ruvenzori“ Bele  Hamvaš, „Bre kabare“ V. Cvejića i V. Đurđevića, i autorskim projektom „Brevrovizija“.

Na samom otvaranju LVII MAJSKIH SUSRETA, 9. maja, biće uručene nagrade najuspešnijim stvaraocima, za najbolje likovne i književne radove, nakon čega će, na Sceni „Akademija 28“ biti izvedena predstava „Autobiografija“, Akademskog pozorišta, po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Vladimira Cvejića.

U okviru večernjeg muzičkog programa LVII MAJSKIH SUSRETA, u Klubu „Akademija 28“, predstaviće se pijanista Bogdan Đorđević – Velikim klupskim koncertom za klavir, a nastupiće i sjajan džez sastav - Milan Petrović Kvartet koji, ovom prilikom, proslavlja svoj prvi rođendan.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..