Francuska književnica Kamij Kušner gostovaće u Beogradu i Novom Sadu, na poziv izdavačke kuće Akademska knjiga, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu zbog promocije svog romana Familia grande i debate „Ćutanje u službi dominacije” koja je organizovana istim povodom. Roman Familia grande govori o skandalu koji je pokrenuo društvene debate u Francuskoj i u celom svetu jer autorka Kamij Kušner, kćerka poznatog francuskog lekara i političara Bernara Kušnera, u knjizi optužuje očuha, jednog od najpoznatijih francuskih politikologa i medijskih ličnosti Olivija Dijamela, za seksualno zlostavljanje njenog brata blizanca kada je imao 13–14 godina.

Oko 300.000 knjiga Familia grande se u Francuskoj prodalo za mesec dana, a Dijamel je dao ostavku na svim funkcijama.

Ovo je priča o tajni koju je poznata pariska intelektualno-levičarska porodica čuvala više decenija. Olivije Dijamel nagovorio je svoju žrtvu na ćutnju, a majka Evlin Pizije stala je u zaštitu supruga. „Ovo je zapaljiva priča žene koja se najzad osmelila da ispriča nešto o čemu je familia grande dugo ćutala”.

Roman Familia grande je povod za organizovanje poslednje dve debate u okviru ciklusa Šta je rod? Francuskog instituta u Srbiji. Prva promocija i debata „Ćutanje u službi dominacije” će biti održana u sredu, 7. decembra u 19 časova u Domu omladine Beograda. Pored autorke knjige, univerzitetske profesorke prava Kamij Kušner (Camille Kouchner), u debati će učestvovati francuski filozof Mark Krepon (Marc Crépon, profesor na čuvenoj École Normale Supérieure u Parizu), sociološkinja Zorica Tomić (Filološki fakultet Beograd). Moderatorka večeri će biti naučna saradnica na IFDT Zona Zarić.

Druga promocija i debata „Ćutanje u službi dominacije” će biti održana 8. decembra u 15 časova u Kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Učesnici debate će biti autorka Kamij Kušner, filozof Mark Krepon, a moderatori programa će biti profesor francuske književnosti Pavle Sekeruš i profesorka i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Zbog velikog značaja navedene dve debate i očekivanja da događaju prisustvuje i mlađa publika, ljubazno vas molimo da ga najavite u vašem mediju. Ujedno vas pozivamo i da uživo ispratite događaj. Ukoliko je potrebno više informacija ili kontakti učesnika radi intervjua – budite slobodni da nam se javite.

<<  April 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Putopisi, Intervjui..