image002Evropski kulturni institut u Srbiji (EUNIC), uoči 5. zajedničkog nastupa na ovogodišnjem Sajmu knjiga, pripremili su predavanje o menjanju ekoloških navika. Predavanje Ane Pantelić, stručnjaka za razvoj ekološke svesti, održaće se u sredu 19. oktobra u Svečanoj sali Instituta Servantes u 19.00h.
Cilj predavanja je da se pokaže da građani sami mogu da promene svoje navike i doprinesu kvalitetnijem životu. Prosečan građanin Srbije troši i do 40% više energije od prosečnog Evropljanina. Da li je u pitanju nemar, neznanje ili nešto treće? Ana Pantelić daće praktične i primenjive savete koji građani mogu odmah da primene dok čekaju da se «neko drugi» o tome pobrine. Predavanje organizuju zajedno Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Goethe Institut i Institut Servantes.

Evropski kulturni instituti u Srbiji organizovaće predavanje Ane Pantelić na temu «Održive navike za održivi razvoj». Istraživanja pokazuju da će nam do 2030. biti potrebne dve planete ako trošimo prirodne resurse kao do sada. U Srbiji se često čuju izgovori da se država ili velike kompanije moraju brinuti o ekologiji. Da li nešto možemo i sami da uradimo, kao pojedinci kojih ima 8 miliona u Srbiji? Ana Pantelić, koja je sprovela akciju «Izdrži i održi», dokazala je da su ljudi spremni da promene svoje navike i usvoje nove ukoliko dobiju praktične savete i informacije. Upravo iz tog razloga svi koji dođu na predavanje 19. oktobra dobiće savete «iz prve ruke» o otpadu, vodi, energiji, prevozu, potrošnji i prirodi.

Ana Pantelić će od ponedeljka (17.10) do predavanja davati praktične savete i odgovarati na pitanja svim zainteresovanima u okviru grupe Instituta Servantes na facebook-u (Instituto Cervantes Belgrado-Serbia). Na kraju predavanja biće prikazan film „Priča o stvarima“ (Story of things).

Ana Pantelić, saradnica Centra za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka, magistrirala je međunarodne odnose na Bostonskom univerzitetu 2008. godine i pobornica je ideje o povezanosti između ekonomskog, socijalnog i ekološkog stuba održivog razvoja. Od 18. do 24. aprila 2011. sprovela je akciju među građanima Srbije i dokazala da naizgled male stvari mogu da doprinesu zaštiti životne sredine.

Predavanje se organizuje kao najava 5. zajedničkog nastupa evropskih kulturnih instituta na Sajmu knjiga (23 – 30. oktobar) koji kao zajedničku temu ima ekologiju i održivi razvoj.
Ove godine zajedno će nastupiti Austrijski kulturni forum, Francuski Institut, Goethe institut i Institut Servantes.
<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..