Knjiga Končić u čvor, Dejana A. Milića (Aranđelovac, 2022) nepretenciozno je a pitko štivo, izniklo iz zamišljenosti nad životom. U ovoj knjizi kratke proze koja je nastajala čitavu deceniju, nalaze se ostavljeni tragovi o ljudima, susretima i prilikama, koje su uticale na autora. Prema rečima kritičara, knjiga je ispričana u dahu, skoro ispovedno, a priče su iznikle iz svakodnevnih zgoda i nezgoda. „To je jedna od onih knjiga koje su vredne zbog toga što ćete ih davati dalje na čitanje, što ćete im se vraćati i što ima neskrivene emocije. Dejan deli svoje utiske, svoje emocije, svoje doživljaje, svoju porodicu, unutrašnjost sa čitaocima.

Knjiga je jako vredno svedočanstvo o jednom periodu u kome je on sazrevao, razvijao se profesionalno do ovog našeg čudnog vremena, kada smo zaboravili šta je bilo pre korone i kada nam korona pravi presek u životu. Odgovorno tvrdim da su sve priče jako vredne sa stanovišta socijalnog konteksta” – kaže dr Suzana Tričković Pavlović, sociološkinja i spisateljica.

„Knjiga je dobra zato što govori o dobrim ljudima ako i ima nekoga ko nije dobar on je tu epizodista kako bi se istakla dobrota onih drugih koji su uticali na moje sazrevanje.”- kaže autor knjige. Knjiga je dobila naziv po istoimenoj priči i po rečima autora to je okosnica njegovog poimanja života.

Glumica i spisateljica Tatjana Venčelovski smatra da je Dejan Milić napisao priče koje smo pomalo zaboravili. „U razgovoru, odnosu, životu, Dejan od zaborava čuva ljudsku plemenitost, ali i čovekovu nesavršenost. On se sa njom ne obračunava, jer je nekim svojim junacima odavno sve oprostio, ili se život za to već pobrinuo. Divno je to balansiranje između upečatljive prošlosti i svođenja emotivnih računa, s jedne strane, i spremnosti da se o ljudima, životu i budućnosti uči iz jednog nevinog, a jasnog pogleda na svet, od svog deteta, sa druge.“

„Ova knjiga, kao i svaka druga riznica životne mudrosti, ima jednu veliku manu: kada je jednom otvorite, ne možete da prestanete da ’čeprkate’ po njoj. I jednu veliku prednost: njen sadržaj je tako pitak da joj se uvek možete vratiti.“ – primećuje dr Nemanja Dević, istoričar i pisac.

Knjigu koja je štampana u izdanju Narodne biblioteke Sveti Sava iz Aranđelovca, 11. oktobra 2022, u Ustanovi kulture Parobrod predstaviće:

• Prof dr Suzana Tričković Pavlović, sociološkinja i spisateljica;

• Romana Jovanović, učiteljica i rukovodilac Dramskog studija u OŠ „Svetozar Miletić“ u Zemunu;

• Biljana Radašinović, direktorka Narodne biblioteke Sveti Sava iz Aranđelovca; i

• Dr Nemanja Dević, istoričar i pisac.

Delove iz knjige čitaće autor Dejan Milić i njegova jedanaestogodišnja kći Nina, koji je skriveni autor knjige.
Moderator književne večeri biće Marina Grujić.

<<  Decembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..