Ponedeljak, 10. oktobar 2022. u 18:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana. Učesnici: Bojan Stojanović – Osnivač i urednik izdavačke kuće Heliks, Igor Rill – Višegodišnji urednik National Geographic Srbija, zamenik glavnog urednika Politikinog Zabavnika – pisac predgovora knjige “Paralaksa” i Bojan Džodan – Autor knjige “Paralaksa”. Hajde da pričamo o nauci, umetnosti, istoriji i svemu onome što čini da svet oko nas doživljavamo kao čistu magiju koja nas svakim danom iznova oduševljava! Pridružite nam se na promociji, da zajedno zaronimo u čudesni svet nauke i umetnosti.

Knjiga “Paralaksa” je upravo nastala kao zbirka kratkih priča koje na poetičan način pričaju o fenomenima kao što su: crne rupe, Šredingerova mačka, Fermaova teorema, atomi tišine, Dišanov pisoar, snežne pahulje, fraktali, Beli anđeo, Forerov efekat, gremlini, Bolcmanov mozak, Berijev paradoks, Tezejev brod…

Knjiga se sastoji od 124 kratke priče koje obrađuju interesantne ideje iz nauke i umetnosti. Priče su podeljene u tri kategorije:

Pogled u nepoznato – bavi se popularizacijom nauke i tvrdi da se iza svih komplikovanih naučnih proračuna uvek krije onaj radoznali pogled ka zvezdama koji nam je svima poznat.

Tada ugledah alef – tiče se više sveta unutar nas, najviše je posvećen umetnosti, filosofiji, religiji i tome kako u sebi sabiramo i reflektujemo svet u kome živimo.

Zvezdani časovi – bavi se istorijom i vodi se idejom Štefana Cvajga odnosno potragom za istorijskim trenucima koji su toliko snažni da nam mogu pomoći u formiranju jasnije slike o društvu i boljem razumevanju istorije ili momenta u kome se kao društvo trenutno nalazimo.

Neke od tema kojima se bavi “Paralaksa”:

Kako nam pogled na činjenice iz drugog ugla može doneti potpunije shvatanje sveta?

Kako da razlikujemo nauku i pseudonauku? Da li nas homeopatija može izlečiti?

Koje tehnike koriste vidovnjaci da bi nas ubedili da znaju o nama više nego što smo im sami rekli?

Da li voda zaista pamti? Kako je moguće da su otac i sin dobili Nobelove nagrade za potpuno drugačije viđenje stvarnosti? Kakav egzotičan poklon je dobio Ajnštajn od svog prijatelja Gedela za rođendan?

Šta bi na postojanje King Konga imala da kaže matematika?

Kako možemo doneti pogrešne zaključke ukoliko nismo svesni selekcionog efekta?

Da li je Ojler imao matematički dokaz za postojanje Boga?

Kako se fenomen religije može pretvoriti u opasan kult spreman da uništi svoje pristalice?

Kako je Kandinski pokušao oslikati dušu, Magrit nacrtati misao ili Ešer dočarati svest?

Knjiga se obraća širokoj publici pokušavajući na što jednostavniji način da pokrije vrlo kompleksne teme. Fenomeni su opisani u kratkoj formi tako da ukoliko neki od njih čitaocu nije interesantan već na sledećoj stranici ga čeka sledeći. Osim toga, u knjizi je sakupljen veliki broj činjenica koje mogu da posluže i kao odlični argumenti. Tako ova knjiga na polici nije samo društvo za razbibrigu već može biti i dobro oružje u debati.

Knjiga je obogaćena predgovorom Igora Rilla koji je 15 godina bio urednik National Geographic Srbija, i pogovorom u kome je ispričan intimnim deo priče koja stoji iza Paralakse.

<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Putopisi, Intervjui..