Vikimedija Srbije po drugi put organizuje uređivački maraton povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja u saradnji sa institutom Psihopolis i uz podršku Saveza društava psihoterapeuta Srbije. Ova akcija će simbolično početi 10. oktobra, na Međunarodni dan mentalnog zdravlja, a trajaće do 16. oktobra. Tema mentalnog zdravlja je veoma važna, ali se nažalost i dalje ne govori o njoj u dovoljnoj meri, a neretko predstavlja i tabu. Ova činjenica ima važne reperkusije po osobe koje se suočavaju sa problemima u mentalnom zdravlju jer neke od njih i dalje u svojoj svakodnevici nailaze na nerazumevanje, a ponekad čak i na osudu.

Cilj ove akcije je da se, oslanjajući se na vidljivost i dostupnost sadržaja na Vikipediji, podigne svest o mentalnom zdravlju u našem društvu, Ova kampanja je takođe usmerena i na suzbijanje stigme prema ljudima koji se suočavaju sa problemima u mentalnom zdravlju širenjem slobodnog znanja. Demistifikovanjem pojmova iz psihoterapije doprinosi se i normalizaciji savetovanja koja su sada dostupnija nego ranije.

U okviru maratona fokus će biti na pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka na temu mentalnog zdravlja, brojnih pojmova iz psihologije, različitih psiholoških modaliteta, mentalnih poremećaja i organizacija koje se bave pružanjem podrške, kao i filmova, serija i knjiga koje se bave datom tematikom.

Institut Psihopolis je kao partnerska organizacija obezbedio 5 knjiga kao nagrade za najvrednije učesnike i učesnice.

<<  Decembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..