Od 64 rukopisa koliko ih je pristiglo na konkurs, žiri je posebno pohvalio četiri: Psi koji trče unazad Marka Đorđevića, Spina mundi Pavla Zeljića, Godine Mondrijana Anđele Milinković i Muve Jovane Bajagić. Žiri u sastavu: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, doneo je odluku da književnu nagradu „Novica Tadić“ dodeli mladom pesniku iz Podgorice Matu Uljareviću, za rukopis Gušterov rep. U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokulu) svečano je dodeljena prestižna književna nagrada „Novica Tadić“ za mlade pesnike, peti put za redom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u realizaciji Zaprokula.

Ispred žirija odluku je pročitao Želidrag Nikčević i istakao „da je Mato Uljarević veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviješću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički 'hvata' stvarnost – ali je istovremeno igrivo 'otuđuje' i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću.“

Mirko Demić ukazao je na značaj ove nagrade i istakao da „kada naiđete na ovakav književni dar, prepoznajete ga i začudite se šta naš jezik ume i šta u njemu sve ima.“

„Rukopis Gušterov rep komisija je jednoglasno izdvojila“, napomenula je Vesna Trijić, čestitajući mladom pesniku.

Marko Krstić, direktor Zaprokula, uručio je nagradu mladom pesniku Matu Uljareviću koji se zahvalio žiriju uz reči „kako Ministarstvo kulture u informisanja Republike Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka dodeljujući iz godine u godinu ovo priznanje, na pravi način brinu o tri temeljna pitanja srpske kulture, a to su: podrška novoj generaciji autora, sjećanje na naše velikane, i čuvanje integralnog kulturnog prostora“.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Novice Tadića i novčani iznos, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen rukopis.

Uz brojne zvanice iz kulturnog života, dodeli nagrade prisustvovala je i gospođa Zorica Tadić, supruga velikog pesnika.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..