Izdavaćka kuća Heliks je upravo objavila knjigu ŠUM – NESAVRŠENOST LJUDSKOG RASUĐIVANJA, kapitalno delo i svojevrstan nastavak jedne od najčitanijih naučnopopularnih knjiga modernih vremena, MISLITI, BRZO I SPORO (takođe u izdanju Heliksa), pre svega u oblastima psihologije i ekonomije. Pored nobelovca Danijela Kanemana, „Šum“ potpisuju i Olivije Siboni i Kes R. Sanstin, poznati autori i naučnici u domenu teorije odlučivanja i bihevioralne ekonomije. Zamislite da dva lekara u istom gradu postavljaju različite dijagnoze istim pacijentima – ili da dvoje sudija u istom sudu donose različite presude ljudima koji su počinili istovetne zločine.

Zamislite sada da isti lekar i isti sudija donose različite odluke u zavisnosti od toga da li je jutro ili popodne ili ponedeljak umesto srede ili još nisu ručali. Ovo su primeri šuma: varijabilnosti procena koje bi trebalo da budu identične.

U knjizi „Šum – nesavršenost ljudskog rasuđivanja“, autori pokazuju kako šum dovodi do grešaka u mnogim oblastima, uključujući medicinu, pravo, zdravstvo, ekonomsko predviđanje, forenzičke nauke, zaštitu dece, kreativnu strategiju, procenu efikasnosti i zapošljavanje.

Prepuna novih ideja i sa prepoznatljivom oštroumnom analizom i sveobuhvatnim studijama slučajeva koji su „Misliti, brzo i sporo učinili svetskim bestselerom“, „Šum“ objašnjava kako i zašto su ljudi tako podložni šumu i pristrasnosti u odlučivanju. Svi mi donosimo loše odluke mnogo češće nego što smo toga svesni. Uz nekoliko jednostavnih saveta i preporuka, ova revolucionarna knjiga istražuje šta možemo učiniti da poboljšamo kvalitet odlučivanja.
 
Danijel Kaneman je profesor emeritus psihologije i javnih odnosa na Univerzitetu Prinston. Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2002. Kaneman je član Američke akademije umetnosti i nauka i Nacionalne akademije nauka. Član je Američke psihološke asocijacije, Američkog psihološkog društva, Društva eksperimentalnih psihologa i Ekonometrijskog društva. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog Nagrade za istaknut naučni doprinos Američke psihološke asocijacije, Vorenove medalje Društva eksperimentalnih psihologa, Hilgardove nagrade za profesionalne doprinose opštoj psihologiji i Nagrade za životni doprinos psihologiji Američke psihološke asocijacije. Pisac je bestselera "Misliti, brzo i sporo". Živi u Njujorku.

<<  April 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Putopisi, Intervjui..