Autor čuvene drame "Hadersfild", Uglješa Šajtinac, nedavno je objavio kratki roman "Sasvim skromni darovi" (Arhipelag, 2011), čijom promocijom započinjemo novu sezonu književnog programa Kulturnog centra Grad.

"Sasvim skromni darovi" je savremena verzija romana u pismima, u ovom slučaju e-mailovima koje razmenjuju dva brata: dramski pisac na privremenom boravku u Njujorku i sredovečni vozač pikapa koji je ostao u rodnom Zrenjaninu. Ograničenim sredstvima i na malom prostoru, Šajtinac uspeva da ispriča intimnu i upečatljivu priču o članovima jedne pomalo netipične vojvođanske porodice: Vuletu, Živi, Dediju, Kevi i Gordani. Iako je reč o kamernom delu bez pretenzija ka "velikim temama", autor pokazuje i nesvakidašnju spretnost u slikanju aktuelnih društveno-političkih prilika u Srbiji, koje vidimo u nijansama, a ne uobičajenim crno-belim tonovima.

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971) je scenarista, prozni pisac, pisac za decu i muzičar. Među najznačajnijim delima su dramski tekstovi "Rekviziter" (igran na Festivalu Savremene evropske drame u Hadersfildu, Engleska), "Hadersfild" i "Banat", te roman "Vok on". Jedan je od osnivača i vokal grupe The Paors. Po komadu "Hadersfild" nastala je veoma uspešna pozorišna predstava, i istoimeni film u režiji Ivana Živkovića, a dramatizacija njegovog romana za decu "Vetruškina ledina", u produkciji Radio Beograda, dobila je specijalnu nagradu na festivalu radio drame za decu i omladinu u Bratislavi. Član je udruženja književnika Vojvodine.


gost: Uglješa Šajtinac
moderatorka: Tijana Spasić
<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..