U petak, 21. maja od 18 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica), učestvuju: Radomir Lazović i Filip Balunović. Povodom (neočekivanog?) uspeha političke platforme MOŽEMO! na lokalnim izborima u Hrvatskoj, u petak, 21. maja od 18 sati u KROKODILovom Centru organizujemo Gigantomahiju #8 pod nazivom Leva, leva. U razgovoru učestvuju Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i politikolog Filip Balunović. Gigantomahija je specifičan format u kojem u okviru tri brzinske, petnaestominutne runde dve ličnosti bez medijacije raspravljaju o jednoj aktuelnoj društvenopolitičkoj temi.

Ovoga puta teme rundi su:

RUNDA 1) REVOLUCIJA? ili O značaju političkog zaokreta ulevo u Hrvatskoj

RUNDA 2) PROTIV OVNOVSKO-PLEMENSKE SVESTI ili Kakva nam je levica potrebna u regionu odavno zaraženom uskogrudošću nacionalističkih koncepata?

RUNDA 3) BUDUĆNOST SADA ili Ima li šanse za sličan preobražaj političkog pejzaža u Srbiji i drugim post-jugoslovenskim zemljama?

Radomir Lazović je rođen 1980. godine u Beogradu. Aktivan je u civilnom sektoru više od 10 godina u oblasti kulturnih politika; participacije građana u donošenju odluka o razvoju grada; građanskih, političkih i socijalnih prava; demokratskih inovacija i medija. Tokom proteklih godina učestvovao je u pokretanju nekoliko inicijativa i pokreta (kao što su Ulična galerija, Inex fim, Bioskopi: Povratak otpisanih, Okupacija bioskopa Zvezda, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd) koji se zalažu za inovativnu upotrebu javnih prostora, pravično upravljanje resursima, transformaciju javnih usluga i pravedno, solidarno i demokratsko društvo. Od 2015. do 2017. bio je predsednik upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Filip Balunović je politikolog i teoretičar. Rođen je 1987. godine u Beogradu, a trenutno živi u Zagrebu. U oktobru 2014. godine objavio je knjigu Beleške sa slobode. Uređuje i vodi blog Levo smetalo, bavi se proučavanjem političke filozofije, teorije politike, međunarodnih odnosa, eurointegracija i političke ekonomije. Izvršni je urednik Le Monde Diplomatique Srbija te doktorant na Univerzitetu u Firenci.


<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..