Udruženje za multidisciplinarana istraživanja u umetnosti Srebrno drvo pokrenulo je novu biblioteku Portret u kojoj će predstavljati umetnike koji su stvarali u više umetničkih oblasti. Namera je da ovakvi izuzetni stvaraoci budu prikazani što celovitije i kroz sve discipline kojima su se bavili. Ovakav pristup u potpunosti je u skladu sa težnjom ka prožimanju umetničkih praksi koja karakteriše rad Srebrnog drveta. Biblioteku Portret otvara svestrani poljski autor Stanjislav Ignaci Vitkjevič, slikar, filozof, dramski pisac, umetnički fotograf, romanopisac i pionir u eksperimentisanju sa narkoticima. Autoportret s narkoticima vodi čitaoce kroz stvaralački tornado jednog genija.  Izbor tekstova sačinila je naša eminentna prevoditeljka Biserka Rajčić.

U knjizi su objavljena sledeća dela: drama Majka, neukusni komad u dva čina s epilogom (u kojoj otkrivamo da presvetla gospođa zna da se napije kao stoka); eseji o narkoticima (Alkohol, Kokainu, Pejotl, Nikotin, Morfijumu i Eter) i njihovim dejstvima; Pravilnik firme portreta S. I. Vitkjevič, urnebesni dokument iz koga saznajemo kakve je sve tipove portreta bilo moguće naručiti od ovog ekscentričnog umetnika, (portrete koji ističu lepotu, ili pak demonizam, koji nastaju uz pomoć narkotika višeg reda ili one stvorene uz samo dva piva (ili kafu), a ponekad uz dvanaestodnevnu apstinenciju od pušenja); i dva teorijska eseja O Čistoj formi i Uvod u Teoriju Čiste forme u pozorištu, kao i tekst Biserke Rajčić kroz koji možemo bolje sagledati život i rad ovog fascinantnog Poljaka.

Knjiga sadrži veliki broj ilustracija: portreta i autoportreta (različitih tipova opisanih u pravilniku) kao i fotografija sa kojih magnetično zrači vrcava i neponovljiva ličnost S. I. Vitkjeviča.

Srebrno drvo, koje pored izdavačke delatnosti već 10 godina radi u oblasti teatra i vizuelnih umetnosti, u 2021. najavljuje i novu biblioteku za savremenu dramu koju će otvoriti proslavljeni norveški dramski pisac i pesnik Jun Fose, a u pripremi su i knjige izabranih drama Paua Miroa (Španija), Falka Rihtera (Nemačka) i Roka Vilčnika (Slovenija).

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..