image003U Četvrtak (15. septembar) - Institut Servantes organizuje posebno predavanje posvećeno aktuelnoj temi zagađenju neba i nemogućnosti posmatranja zvezda u velikim gradovima, između ostalog i u Beogradu.

O ovoj temi govoriće Siprijano Marin, koordinator inicijative Starlight iz Instituta za astrofiziku sa Kanarskih ostrva i Dejan Urošević, šef Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Biće obezbeđen simultan prevod. Ulaz slobodan.

Siprijano Marin pokrenuo je međunarodnu kampanju Starlight pod pokroviteljstvom UNESCO-a koja se bavi zaštitom kvaliteta noćnog neba i prava na posmatranje zvezda. Ova inicijativa je nastala zbog sve veće potrebe da se naglasi važnost koju čisto nebo ima za čovečanstvo, za nauku, obrazovanje, kulturu, životnu sredinu, turizam i za kvalitetan život. Ova inicijativa ima za cilj i identifikovanje mesta koja treba da budu zaštićena.

Dejan Urošević pripremio je predavanje „Čudesa sa nebesa" i putem slika i fotografija polazaće nam lepote neba, zvezde, magline, galaksije i ustrojstva kosmosa. To će biti jedinstvena prilika da upoznamo na popularan način lepote astronomije.

Beograd se priključio, nažalost, grupi velikih gradova Zapadne Evrope, Amerike, Japana u kojima je znatno smanjena vidljivost i mogućnost posmatranja zvezda. Iz tog razloga profesionalni observatorijum je premešten iz Beograda na jug Srbije, na planinu Vidojevica kod Prokuplja.

Nebo je zajednička baština na koju svi imamo pravo, a shvatanje važnosti ove teme postalo je osnova brojnih naučnih i tehničkih napredaka, kao i izvor stalne umetničke i kulturne inspiracije.

 

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..