Žiri Nagrade DKSG za najbolju knjigu nefikcijske književnosti u 2019. godini  - dr Ana Stišović Milovanović, predsednica, dr Tomislav Brlek i pisac Svetislav Basara - doneo je jednoglasnu odluku da je najbolje delo nefikcijske proze koje je prvi put objavljeno 2019. godine u Republici Srbiji knjiga VLAHA BOGIŠIĆA "Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja" u izdanju Službenog glasnika. S obzirom na zdravstvenu situaciju, nagrada će biti dodeljena naknadno, uz promociju knjige, a zvanično proglašenje preko društvenih mreža Doma kulture Studentski grad biće u četvrtak 17. septembra u 20 časova. U online razgovoru učestvovaće dobitnik Vlaho Bogišić, urednik Gojko Tešić, članovi žirija Ana Stišović i Svetislav Basara. Razgovor moderira Tamara Mitrović.

Ove godine, usled nove svetske, a time i naše  situacije, nagrada se sastoji samo od skuplture, umetničkog rada Dragana Ve Ignjatovića (1968-2008). Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa DKSG i pozivamo  izdavače i autore da pošalju knjige koje su izašle 2020.

Iz saopštenja žirija:

"(...) Knjiga Vlaha Bogišića se izdvojila kvalitetima, koji na najbolji način prezentuju nefikcijsku prozu. Ona je u izvanrednom odnosu spojila dokumentarno i esejističko, kroz stil koji je izbalansirao oba diskursa. To je rukopis erudite, koji činjenicama vlada besprekorno, ali im daje i sasvim lična, lucidna i često neočekivana tumačenja. Elokventno, ali najpre i najviše nadahnuto kazivanje o književnoj istoriji ili istoriji zbivanja na ovim prostorima, istovremeno otkriva filigranske detalje za koje se malo zna, ili podseća na opštepoznate činjenice, osvetljene novim tumačenjima. Hronotop Bogišićeve knjige je složen: njegova su interesovanja jednako i u prosvetiteljstvu, romantizmu, moderni ili književnosti XX i XXI veka. Vremena su i mitska i realna, istorijski determinisana dramatičnim događajima ili anegdotskim medaljonima. Slike su dubrovačke, konavljanske, zagrebačke, beogradske, ali u njih se upliću i Beč, Venecija, London, Firenca, Pariz, Petrograd. (...)"

S obzirom na zdravstvenu situaciju, nagrada će biti dodeljena naknadno, uz promociju knjige, a zvanično proglašenje preko društvenih mreža Doma kulture Studentski grad biće u četvrtak 17. septembra u 20 časova. U online razgovoru učestvovaće dobitnik Vlaho Bogišić, urednik Gojko Tešić, članovi žirija Ana Stišović i Svetislav Basara. Razgovor moderira Tamara Mitrović.

Ove godine, usled nove svetske, a time i naše  situacije, nagrada se sastoji samo od skuplture, umetničkog rada Dragana Ve Ignjatovića (1968-2008). Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa DKSG i pozivamo  izdavače i autore da pošalju knjige koje su izašle 2020.

<<  Decembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Putopisi, Intervjui..