Akademska knjiga je izdala dva nova naslova i to knjigu Ž.M.G. Le Klezia "Alma" i knjigu Aleksandra Marinčića najvećeg do sada tumača života i dela Nikole Tesle. Knigu ALMA (Akademska knjiga, 2020.) je prevela Tamara Valčić Bulić. Šta, u stvari, predstavlja reč Alma, naziv Le Klezioove knjige? To je ime porodičnog imanja njenog junaka i pripovedača koji prvi put u životu odlazi na ostrvo Mauricijus, jer ga pohode sećanja koja mu je otac ostavio u amanet. „Nisam rođen u ovoj zemlji, nisam u njoj odrastao, ne znam o njoj gotovo ništa, pa ipak osećam u sebi težinu njene istorije, snagu njenog života, breme koje nosim na leđima kuda god krenem. Moje ime je Žeremi Felsen.“

Zašto se Žeremi zapućuje na Mauricijus sa stomačnim kamenom u džepu nasleđenim od oca? Zato što želi da istražuje o ptici dodo, mitskoj ptici čija trapava prilika podseća na Bodlerovog albatrosa, ptici dodo, koju su prvi kolonisti desetkovali, a koja ovaploćuje mit o prošlosti ostrva.

Žan-Mari Gistav Le Klezio (Jean-Marie Gustave Le Clézio) smatra se jednim od najznačajnijih savremenih francuskih pisaca, a spada i u najprevođenije. Oprobao se u mnogim žanrovima, od romana, preko novela, eseja, kratkih priča, do dečje književnosti. Nit koja se provlači kroz njegova dela jeste kritički pogled na svet, od najširih sfera do onih ličnih, autobiografskih. Le Klezio je nosilac važnih francuskih priznanja iz oblasti književnosti, a 2008. godine dobio je i Nobelovu nagradu za svoj dotadašnji literarni opus. Akademska knjiga je 2018. godine objavila Le Klezioovu Oluju.

Nikola Tesla - The Life and Inventions of a Genius, Aleksandar Marinčić (Akademska knjiga, 2020.) - „Naučnik ne teži neposrednom rezultatu. On ne očekuje da će se njegove napredne ideje spremno prihvatiti. Njegova dužnost je da postavi temelje za one koji će doći, i da ukaže na pravi put”. Ovim rečima, shvatajući značaj načinjenog otkrića, koje će ubrzo izmeniti svet, Tesla je svim silama nastojao da nađe načina i puta da realizuje svoj izum. Ime i delo Nikole Tesle danas stoji visoko na listi velikana koji su doprineli razvoju svetske moderne civilizacije i kvalitetu života ljudi. Bez preterivanja, možemo reći da su Teslini izumi utkani u svaku poru našeg savremenog života.

Kao što će svet još dugo čekati na pojavu genija kakav je bio Nikola Tesla, još dugo nećemo imati takvog izuzetnog poznavaoca i vrsnog tumača Teslinog dela kao što je bio Aleksandar Marinčić. Utoliko je značajnija i jedna od njegovih poslednjih zaostavština, koja je upravo pred nama – knjiga „Nikola Tesla – The Life and Inventions of a Genius“. Čovek koji je dao ogroman doprinos popularizaciji, razumevanju i pravom vrednovanju Teslinog dela, u ovoj knjizi sublimisao je sva svoja dugogodišnja nastojanja da, kako je sam to zapisao, „Tesla postane pristupačniji i popularniji i kod nas i u ukupnom svetu nauke na planeti“.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..