Prva konferencija o nauci i delu Milutina Milankovića “Kalendarsko znanje i doprinos Milutina Milankovića“ održaće se 14. i 15. septembra na Građevinskom fakultetu u Beogradu i u Inžinjerskoj komori Srbije.
Razmatranju ove kompleksne teme pristupiće preko 50 eminentnih stručnjaka iz različitih naučnih oblasti (astronomije, matematike, fizike, filozofije, veronauke, istorije, literature i dr). Njihova predavanja će biti otvorena za javnost, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da aktivno učestvuju i u završnoj diskusiji.

Konferencija ima za cilj multidisciplinarno razmatranje pitanja kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena i godišnjih ciklusa; istorije kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas; mitološke i teološke podloge kalendara, kao i istoriju nastanka i modifikacija najpoznatijih kalendara sve do specifičnog doprinosa Milutina Milankovića u pokušaju reforme pravoslavnog kalendara.

Konferenciju organizuje Udruženje Milutin Milanković pod pokroviteljstvom Univerziteta u Beogradu, u suorganizaciji sa Inžinjerskom komorom Srbije, Direkcijom za mere i dragocenosti, Fizičkim fakultetom iz Beograda, Građevinskim fakultetom iz Beograda, Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda, Matematičkim fakultetom iz Beograda, Institutom za vodoprivredu “Jaroslav Černi” iz Beograda, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Vojvodine i “ENEKONIT Centrom” iz Beograda.

Press konferencija biće održana u sredu 14. septembra u 9:30 časova u Sali dekanata na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..