Žiri za nagradu ”Nikola Milošević”, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, odlučio je da ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“ dobije Nenad Nikolić za delo Identitet srpske književosti, u izdanju Srpske književne zadruge i „Partenona“. U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Zoran Paunović i prof. dr Dragan Prole, navodi se da „knjiga Nenada Nikolića Identitet srpske književnosti predstavlja ozbiljan poduhvat i značajan doprinos srpskoj nauci o književnosti.

Nikolić ističe estetske vrednosti kao ključni kriterijum po kojem delo zaslužuje da bude predstavnik istorije nacionalne književnosti. On se svojom studijom suprotstavlja tezi o potrebi ukidanja istorije književnosti i brani potrebu i vrednost same istorije književnosti kao takve“, stoji u saopštenju žirija.

Nenad Nikolić (1975) je profesor na Katedri za srpsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu gde predaje srpsku književnost osamnaestog i devetnaestog veka. Objavio je knjige: Kastrirane junoše: Želja i pripovedanje u romanima Milovana Vidakovića (Matica srpska, 2004), Meandri i prosvećenosti: Nekoliko lica srpske književnosti XVIII i XIX veka (Službeni glasnik, 2010), Geometrija prošlosti: Književna istorija Jovana Deretića (Službeni glasnik, 2013), Problemi savremene književne istorije: Kritička prolegomena za obnovu nacionalnih književnosti i njihovnih istorija (Akademska knjiga, 2015), Tumačenja tumačenja (Neopres, 2017).

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“ bile su još knjige Nebojše Grubora Egzistencija i distanca. Studije o Xajdegerovog filozofiji, u izdanju Zavoda za udžbenike i Nenada Ristovića Antička knjiga i rano hrišćanstvo u dijalogu: Oktavije Minucija Feliksa, koju je objavila Matica srpska.

Prema propozicijama konkursa, završna sednica žirija održana je u radijskom studiju, a ceo tok zasedanja direktno je prenosio Radio Beograd 2.

Nagrada Nikola Milošević biće uručena 12. februara na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 62 godine postojanja.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..