U utorak, 24. decembra u prostorijama Filmskog centra Srbije (Koče Popovića 9/3), održaće se promocija knjige „Trauma i postjugoslovenski film: Narativne strategije“ autorke Vesne Perić. O knjizi će govoriti: prof. Nevena Daković, prof. Aleksandra Milovanović, filmski reditelj Milutin Petrović i autorka. Ova knjiga nastala je na osnovu doktorske disertacije odbranjene na Fakultetu dramskih umetnosti 2016. godine pod mentorstvom profesorke doktorke Nevene Daković. Ona predstavlja lični omaž kinematografiji zemlje u kojoj sam rođena i pokušaj da se prevaziđu ambivalencije u vezi sa gubitkom jednog identiteta.

Taj identitet ostao je u nepovratnoj kulturnoj, ideološkoj i psihološkoj matici reke vremena, u koju više nikada ne mogu ući osim kroz film.

Izbor je formiran tako da bi se mogao doneti reprezentativni kinematografski presek neposredne prošlosti – od autora koji su sazrevali u doba bivše Jugoslavije (Emir Kusturica i Ademir Kenović),  preko onih koji su debitovali u vreme početka raspada zemlje (Srđan Dragojević) ili u neposredno postdejtonsko vreme (Vinko Brešan, Gorčin Stojanović i Dejan Zečević), ili pak debituju u doba i dalje aktuelnih sukoba, ali ne tematizujući ih neposredno (Milčo Mančevski), konačno do onih autora koji debituju nakon 2000. (Milutin Petrović, Srdan Golubović, Arsen A.Ostojić, Dalibor Matanić, Zvonimir Jurić, Goran Dević, Kristijan Milić, Jasmin Duraković i Teona Strugar Mitevska) kao i autorke koje tretiraju ekskluzivno žensku optiku (Jasmila Žbanić, Aida Begić i Mirjana Karanović).

O knjizi će na promociji govoriti: prof. Nevena Daković, prof. Aleksandra Milovanović, filmski reditelj Milutin Petrović i autorka. Ulaz je slobodan.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..