MOĆAN, UZBUDLJIV ROMAN JEDNOG OD NAJTALENTOVANIJIH PISACA NOVE SRPSKE SCENE DOSTOJAN NASTAVLJAČ PEKIĆEVE TRADICIJE OPOMINJUĆE DISTOPIJSKE PROZE - Crna knjiga daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti. U ovoj državi na granici odumiranja, punopravnoj članici reformisane Evropske unije, kroz sudbine junaka, i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja, plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svedočimo.

Iza osnovnih elemenata priče – visoke korupcije i skrivenih tokova novca političkih elita, zataškavanja istrage ubistva uz pomoć tabloida i bekstva u svet virtuelne realnosti u pokušaju da se sačuva razum pred stvarnošću koja ljude okružuje – zapravo se krije sentimentalna povest porodice junakinje romana, Sene, i njena ljudska dilema: da li biti uspešna u ovakvom svetu, ili se, poput svojih predaka, upustiti u uzaludnu borbu s njim?

Elementi uzbudljivog trilera, istorijske fikcije, distopije i potresne ljubavne priče prepliću se u ovaj žanrovski amalgam pekićevske poetike, praveći od Crne knjige roman koji upozorava da od drveća više ne vidimo šumu, i da smo nadomak kraha tekovina sveta za koje su naši preci bili spremni da poginu.


Luka Tripković je rođen 1989. godine u Valjevu. Studirao  je filozofiju i slikarstvo. Diplomirao je 2014. godine u klasi profesora Milete Prodanovića.

Rukopis njegovog prvog romana, Osmeh pod gorom maslinovom, nagrađen je 2016. godine mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Taj roman je potom uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu i odabran od srpskog selektora Vladimira Arsenića za regionalnu nagradu „Meša Selimović“.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..