Centralni događaj sedmog dečjeg festivala KROKODOKODIL, predstava BUM! GRRR!! ŠKRIP!!! STRIP!!!! održaće se u utorak, 19. novembra u Pozorištu lutaka Pinokio. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je stripu, a pored predstave i programa za decu i mlade uključuje i tribine za odrasle koje se održavaju u KROKODILovom Centru. Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL pokrenut je 2013. godine i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji. Festival je  formiran je oko premise da je od neizmerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način.

Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva. Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike. Prateći program festivala uključuje radionice za decu i opštu javnost, predavanja za stručnjake iz područja književnosti za decu kao i kreativne konkurse za najmađu publiku u čitavoj Srbiji.  

Tekst predstave za ovogodišnji KROKODOKODIL napisala je Jasminka Petrović, naša renomirana pripovedačica, performerka i savremena spisateljica za decu i mlade, a režiju potpisuje Vladan Đurković iz Pozorišta Pinokio, dok glumačku postavu čini ansambl Pozorišta Pinokio. Ulaz na predstavu je besplatan, a namenjena je učenicima od V do VIII razreda osnovne škole.

U KROKODILovom Centru su do sada održane tri tribine u okviru ovogodišnjeg KROKODOKODILA. O strip autorkama razgovarali su Jana Adamović, Ana Petrović i Aleksandar Zograf, o stripu u Japanu Bob Živković i Akira Tada, a sredinom oktobra ugostili smo i francuskog strip autora i ilustratora Tijerija Gitara. Tribinski program nastavlja se i nakon predstave – u petak, 22. novembra o stvarnosti u stripu govoriće Anica Tucakov i Aleksandar Zograf.

Festival organizuje Udruženje KROKODIL, a podržan je od strane Sekretarijata za kulturu i grada Beograda.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..