Zbornik naučnih radova Maga Magazinović – filozofija igre i/ili više od igre, u izdanju Udruženja baletskih umetnika Srbije, nastao je po ideji dr Vere Obradović, članice i stalne saradnice UBUS-a. Preteča Zbornika bio je interdisciplinarni naučni skup u čast začetnice savremene igre u Srbiji, organizovan u sklopu 22. Festivala koreografskih minijatura. Ime Mage Magazinović, naše Isidore Dankan, osvetljeno je iz više uglova. Govorilo se o njenom igračkom, koreografskom, pedagoškom, novinarskom, feminističkom radu, analizirale su se ritmika i plastika, estetika pokreta u njenim koreografijama, ali i vizuelna nota naprednih kostimografskih rešenja koja je birala, njen doprinos folkloru naše zemlje.

Zbornik objedinjuje radove učesnika skupa kojima su pridodati filozofski tekstovi Magazinovićeve, kao i novinski članci objavljivani u Politici i tekstovi Smiljane Mandukić o koleginici - savremenici Magi. Autori čiji su radovi objavljeni u Zbrniku su: dr Vera Obradović Ljubinković, dr Nadežda Mosusova, dr Svenka Savić, dr Vesna Milanović, Maja Đurinović, dr Milica Đurov, dr Sanja Mandarić, dr Lidija Moskovljević, dr Smiljana Milinkov, dr Marija Petričević, MA Maja Krasin Matić, Miloš Mitić, Dunja Mahorčić, ali i lična sećanja na Magu – Milice Zajcev, Mirjane Zdravković i dr Dragane Popović. Zbornik je tu da podseti da moderna igra u Srbiji postoji preko sto godina, da ukaže na tradiciju umetničke igre kod nas, čuvar je istorije i imena jednog po svemu posebnog bića – Marije Mage Magazinović.

MAGA MAGAZINOVIĆ (1882–1968), jedna je od najobrazovanijih žena u Srbiji s početka 20. veka. Bila je pionirka na polju umetničke igre, ali i na polju borbe za ravnopravnost žena. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kao prvi ženski kandidat na svojoj grupi. Upisala je i Pravni fakultet kako bi otvorila vrata ženskim studentima u, do tada isključivo muški, domen studiranja prava. Bila je i prvi ženski službenik u Narodnoj biblioteci, gde je 1905. radila kao praktikantkinja i prva novinarka koja je objavljivala u Politici (1905/1906). Umetnička, igračka i pozorišna znanja sticala je kod najistaknutijih pozorišnih imena svoga vremena u Nemačkoj: Maksa Rajnharta, Emila Žak-Dalkroza, Rudolfa Labana, Isidore Dankan. Prva je obrazovana igračica koja je otvorila školu moderne igre (1910) u vreme kada u Srbiji još nije postojao ni klasičan balet. Godine 1936. osnovala je Studentsku folklornu grupu; doprinela je širenju znanja o igri, novom shvatanju ženskog tela i postepenom smanjivanju distance prema ženama u različitim domenima profesionalnog stvaranja. Jedna je od začetnica koreodrame na našem prostoru. Autorka je prve stručne literature i tekstova o igri u Srbiji.

Život i bogat stvaralački opus Mage Magazinović temeljno je rasvetlila dr Vera Obradović Ljubinković u studioznoj monografiji Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije, koju ćemo predstaviti tokom ovogodišnjeg festivala.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..