Na ovogodišnjem Sajmu izdavačka kuća "Heliks" predstaviće nekoliko novih, veoma važnih izdanja iz oblasti popularne nauke. Štand Heliksa je u prstenu hale 1, br. 1414. A šta ako vreme ne postoji (Karlo Roveli) - Italijanski fizičar Karlo Roveli svetski je poznat popularizator nauke čije su knjige pravi dragulji za svakog radoznalog čitaoca. U spoju autobiografskih elemenata i istorijskog pregleda naučne misli o dvema fundamentalnim temama, vremenu i prostoru,

Roveli nudi uzbudljivo štivo za sve koji su željni da upijanjem novih saznanja spoznaju istinsku lepotu nauke.

SETI (Milan M. Ćirković) - Treća knjiga astrobiologa Milana M. Ćirkovića u izdanju Heliksa, uvod je u još jednu značajnu temu koju ovaj svetski priznati naučnik predočava našoj čitateljskoj publici. Potraga za vanzemaljskom inteligencijom već dugo je u fokusu pažnje mnogih naučnika. Koliko je nauka odmakla u rešavanju zagonetke o drugim mogućim civilizacijama i svetovima, i koliko smo daleko od susreta s njima, može se pročitati u ovoj vrsno napisanoj knjizi.

Kvantna revolucija (Slobodan Perović) - Otkriće subatomskog sveta, važnu temu u oblasti filozofije nauke, predočava nam u svojoj monografiji profesor Slobodan Perović. Dinamična otkrića s početka 20. veka u fizici, i predstavljanje novih teorija koje će korenito promeniti shvatanje sveta i uzdrmati naučnu zajednicu, nezaobilazna su mesta u razumevanju evolucije naučne misli, a autor nam ih objašnjava koncizno i znalački.

Prerastanje Boga (Ričard Dokins) - Jedan od najvećih svetskih popularizatora nauke, mislilaca i pisaca analizira teme religioznosti i verovanja u boga od osvita čovečanstva do današnjih dana. Odlučno i neprikosnoveno, Dokins iznosi svoje stavove koje potkrepljuje naučnim argumentima i nastoji da ukaže na štetnost odbijanja naučnih činjenica i nepobitnih istina i po pojedinca i po civilizaciju u celini. Knjiga za sve koji daju prioritet snazi naučne misli.

Grip (Zoran Radovanović i Predrag Kon) - Drugo, znatno prošireno izdanje knjige koja se već sad može smatrati jednim od najznačajnijih naučnopopularnih izdanja iz oblasti medicine, donosi nam pregršt argumenata i analiza, te jasna i precizna objašnjenja u vezi s ovim opasnim virusom koji je više puta u istoriji čovečanstva ostavljao razorne posledice. Zanimljiv je i po prvi put detaljno predočen osvrt na pandemiju 2009. godine u svetu i kod nas.

Zabluda o Bogu – šesto izdanje (Ričard Dokins) - Šesto izdanje Zablude o Bogu sa novim uvodom autora i pogovorom Danijela Deneta. Polazeći od stanovišta da nema nedodirljivih tema, Dokins se hrabro suprostavlja bilo kakvom verovanju koje nije potkrepljeno dolazima, pokazujući da religija ne samo da nije učinila svet boljim, već je stalni izvor netrpeljivosti, sukoba, nerazumnog i pogrešnog pogleda na svet. U izlaganju koje se čita bez daha, Dokins tvrdi da Boga gotovo sigurno nema, i da to saznanje ne podriva smisao života savremenog čoveka, već da čini svaki dan i svaki trenutak života dragocenijim i vrednijim življenja.

Sebični gen – četvrto izdanje (Ričard Dokins) - Povodom četrdesetogodišnjice izlaska Sebičnog gena Heliks izdaje četvrto izdanje ovog kultnog štiva. Svojim književnim stilom, jasnim i uverljivim izlaganjem, Dokins osvetljava neke od najvećih tajni ljudske prirode, dokazujući da se kroz perspektivu sebičnih gena mogu objasniti moral, altruizam, požrtvovanje, dobrota i mnoge druge osobine čoveka i ostalih živih bića.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..