U Skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije, povodom predstojećeg 64. Međunarodnog sajma knjiga. Pod sloganom „Pismo = glava“ Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od 20. do 27. oktobra. U halama Beogradskog sajma, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat. Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima. 

Novinarima su se obratili gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Duško Kovačević, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji NJ.E. Amr Alguvejli i urednik programa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Vule Žurić.

„Skoro dve stotine hiljada posetilaca Sajma knjiga svedoči o meri ljubavi prema knjizi u Srbiji. Drago nam je da je baš Egipat počasni gost sajma, jer će u Beogradu predstaviti svoju bogatu kulturu i stavralaštvo. Srpskim izdavačima želim što više divnih prevoda egipatske književnosti“, reči su kojima je najveću kulturnu manifestaciju u Srbijii najavio Ivan Karl, sekretar za kultura grada Beograda.

Duško Kovačević, novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kada je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu. Izrazio je nadu da će te da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na praznik knjige.

“Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja“, zaključio je Kovačević.

NJ.E. Amr Alguvejli u svom nadahnutom izlaganju uz prezentaciju, detaljno je informisao predstavnike medija o programu nastupa zemlje počasnog gosta, autorima i delima  koji će biti predstavljeni tokom manifestacije.

Kako je urednik programa Vule Žurić najavio, tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije.

Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a eminentni  reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..