Neko bi mogao da kada ste izdavač Mišela Uelbeka bilo gde u svetu, pa čak i u Srbiji to nosi veliki prestiž, a i određenu (u Srbiji ipak daleko simboličniju) profitabilnost. Ali, ispostavlja se da zbog toga možete imati i izvesne probleme – ne, ovde ne mislimo na zlosrećni (ne)dolazak velikog pisca na junski festival KROKODIL zbog nikad razjašnjenog kvara na avionu Air Serbie – već na pomalo bizarnu situaciju u kojoj smo se, opet, uslovno rečeno, zbog njega našli. Naime, Facebook je blokirao svako dalje plaćeno oglašavanje svih FB i Instagram stranica koje su u vlasništvu i vezane za račun vlasnika izdavačka kuće Booka Ivana Bevca.

U prvom trenutku nije bilo najjasnije šta se dogodilo i na upit o čemu se radi stigao je generički  odgovor da je u pitanju kršenje pravila o oglašavanju na najvećoj svetskoj socijalnoj mreži.

S obzirom da je u pitanju trajna zabrana bilo kakvog oglašavanje, a ne samo te jedne inkriminisane objave, zatraženo je pojašnjenje na šta je stigao isti (robotski) odgovor uz prikaz objave koja je izazvala trajnu blokadu oglašavanje.

Ne treba reći da je saznanje da je do toga došlo zbog objave u kojoj se nalazi citat iz knjige “Serotonin” Mišela Uelbeka izazvalo šok u našim redovima. Da stvar bude bizarnija uz objavu smo priložili I njegovu fotografiju kao i link na stranicu knjige što dodatno pojašnjava da je u pitanju samo tekst  iz knjige i svakom normalnom čoveku je to jasno. Čoveku, ponavljamo.

Pri tome je taj tekst svakako jedan od benignijih u celokupnom Uelbekovom opusu i jedino ga možda spominjanje opasnosti slobodne trgovine čini tako zastrašujućim za Facebook.

Naravno, pokušali smo da to objasnimo novom porukom, ali stigao je poslednji odgovor (gotovo u dlaku isti kao prethodni) u kom je jasno da žalbe tamo niko zaista ne čita, da je sve prepušteno mašinama kojima proročke knjige najvećeg francuskog pisca ne znače ništa, ali su se možda u njima pronašle i odlučile da ga kao gospodari beslovesnog čovečanstva u filmu “Matriks” eliminišu iz svog sistema. Sve ovo bi možda i bilo smešno da nije na izvestan način dubooko uznemirujuće.

Dalja komunikacija sa Zakerbergovim tehno-behemotom je iznad naših mogućnosti, naš novac im je očigledno toliko sitan i nebitan i odreći će ga se bez da trepnu jer je od širenja lažnih vesti, prenosa ubistava, promovisanja krajnje sumnjivog i za mozgove publike pogubnog sadržaja citat iz knjige Mišela Uelbeka daleko opasniji.

Pitanje je samo za koga.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..