jazz-koricDrugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje knjigе „Jazz u Srbiji: 1927-1944“ poznatog džez muzičara i publiciste Mihaila Miše Blama upravo je izašlo u izdanju „Stubova kulture“. Promocija ovog izdanja biće održana na džez-festivalu Nišville u subotu 13. avgusta 2011. Miša Blam je ovogodišnji dobtnik nagrde Nišvilla za životno delo.

Ova  knjiga predstavlja vredan tekstualni, fotografski i fonografski zapis (sadrži muzički disk) o najzagonetnijem i najmanje znanom periodu domaćeg džeza – o njegovim počecima u Srbiji i o njegovom opstanku u istorijskim okolnostima najmanje naklonjenim džezu, tokom rata. Mnoštvo fotografija, koncertnih programa, primera zvanične korespondencije, godina i imena muzičara koji su činili prve beogradske orkestre daje nam jasnu i ubedljivu sliku o postojanju i trajanju domaćeg džeza.

Miša Blam je profesor, muzičar, kompozitor, aranžer, džez-publicista, menadžer, slobodni umetnik. Tokom svoje višedecenijske muzičke karijere, nastupao je sa više od 30 svetskih velikana džeza i učestvovao na izuzetno velikom broju festivala posvećenih ovom muzičkom žanru. Jedini je kontrabasista sa prostora Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike (Miša Blam i oni koji vole Funky, Sećanja, Good Old YU Days). Napisao je knjigu posvećenu Majlsu Dejvisu (Miles Davis − biografija, intervju, diskografija, 1987). Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a na osnovu uredbe Vlade Srbije od 7. decembra 2007. godine postao je nosilac posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji.
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
1011
     

Putopisi, Intervjui..