Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman „Predaja“ španskog pisca Raja Lorige za koji je nagrađen nagradom „Alfaguara“, najvećom nagradom na španskom govornom području, vrednom više od 160.000 evra. Neimenovani junak ovog distopijskog romana smeštenog u neodređeno blisku budućnost pripoveda o životu sa svojom ženom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihova dva sina negde na frontu. Jednoga dana se na njihovom pragu niotkuda pojavljuje dečak, koji ne progovara ni reč, i koga oni prihvataju i krišom se staraju o njemu. Ubrzo vlasti naređuju da se čitava oblast evakuiše, tako da su i oni prinuđeni da napuste svoj dom. Povevši sa sobom i dečaka, odlaze u pravcu prozirnog grada, gde će otpočeti novi život. U tom gradu sazdanom od stakla vladaju red i mir, besprekorna čistoća i urednost, a vlasti se brinu o tome da sve osnovne ljudske potrebe budu zadovoljene.

U tom naizgled savršenom gradu, gde su svi vedri i zadovoljni, sve kontrolisano i nema privatnosti ni tajni, jer ništa nije skriveno od tuđih pogleda, gde je pivo besplatno a novac ne postoji – zaboraviće na strahote rata, ali i na svoje sinove vojnike.

Predaja je parabola o bezmirisnom i otuđenom svetu u kojem je pojedinac koji se ne uklapa u dehumanizovano društvo na kraju neizostavno gubitnik. Iako nije nikakav heroj, već prost čovek koji se povinuje onima koji imaju moć, glavni junak ipak ne gubi svu osećajnost, čuvajući time i svoju ljudskost.

„Raj Loriga je jedan od onih retkih pisaca kakvi su Uelbek i Murakami, koji svojim delima redefinišu književnost XXI veka.“ — Vejn Barouz, The Big Issue

„Čitajte roman Raja Lorige. Fantastičan je. Neverovatan.“ — Gael Garsija Bernal

„Izvanredna knjiga. Čitalac će morati da se suoči s najtežim životnim pitanjima.“ — Giljermo Arijaga

„Dosledna i dalekosežna parabola o savremenom svetu uverljivo i dirljivo ispripovedana.“  — Santijago Ronkaljolo

Raj Loriga rođen je 1967. u Madridu. Autor je deset romana, četiri zbirke pripovedaka, nekoliko filmskih scenarija, a režirao je i dva filma. Već je svojim prvim romanom Najgore od svega (objavljen 1992; srpsko izdanje 1997; Beopolis) naišao na odličan prijem kod kritike, i s vremenom stekao veliku popularnost kod čitalaca, stekavši status alternativne rok zvezde. Jedan je od najistaknutijih autora prljavog realizma u španskoj književnosti, a njegovo je stvaralaštvo pod snažnim uticajem američkih pisaca kao što su Vilijam Barouz, Džek Keruak, Rejmond Karver i Čarls Bukovski. Zajedno s Pedrom Almodovarom napisao je scenario za film Živo meso. Za svoj poslednji roman Predaja dobio je nagradu izdavačke kuće Alfaguara, jednu od najprestižnijih književnih nagrada na španskom govornom području. Dela su mu prevedena na više svetskih jezika.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..