Vikimedija Srbije i Svetska organizacija pantomimičara treću godinu za redom obeležiće Svetski dan pantomime internacionalnim uređivačkim maratonom u pisanju članaka na Vikipediji. Maraton će se održati 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, a u okviru Prve svetske konferencije o pantomimi, koja se održava u Beogradu od 17. do 23. marta. Prethodna dva maratona donela su preko 50 novih i dopunjenih članaka na Vikipedijama na srpskom i makedonskom jeziku o znamenitim pantomimičarima, predstavama, tehnikama glume i pantomime, organizacijama… Time je značajno poboljšan sadržaj o ovoj temi na najvećoj onlajn enciklopediji, što doprinosi misiji Vikimedije širenja slobodng znanja.

Ove godine maraton je deo Prve svetske konferencije o pantomimi, čiji će učesnici, pantomimičari iz celog sveta, nakon predavanja, direktno učestvovati u pisanju i dopuni članaka. Svetska organizacija pantomimičara je obezbedila literaturu kao izvore za pisanje članaka, ali će i sami učesnici konferencije donirati knjige i druge zapise na ovu temu. Očekuje se i oslobađanje fotografija iz celog sveta, kojima bi se ilustrovali članci.

Svetska organizacija pantomimičara deo je GLAM programa Vikimedije Srbije, koji podrazumeva dvosmernu saradnju sa institucijama kulture u cilju povećanja dostupnosti kulturno-istorijskog nasleđa na internetu.

Na maratonu mogu učestvovati svi zainteresovani dobrovoljci, koji žele da nauče kako se uređuje Vikipedija i time prenosi znanje širom sveta. Učešće se može potvrditi na stranici Vikipedije posvećenoj ovom maratonu ili prijavom na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Događaj će se odvijati u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru, od 10-16 sati.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..