Olivija-KoriceIzdavačka kuća Booka sa posebnim ponosom  predstavlja svoju prvu dečiju knjigu pod nazivom OLIVIJA  autora Ijana Falkonera.




Olivija je prasica sa sopstvenim stilom i čvrstom verom u sebe. Sa svojih šest godina ona tačno zna šta hoće i ima bezgraničnu maštu.

Olivija je jedinstvena u svetu dečjih slikovnica zbog svog neobičnog minimalizma. Autor i ilustrator Ijan Falkoner je izabrao nepretrpane crno-bele crteže koji povremeno zablješte crvenom bojom. U svakoj sledećoj knjizi u serijalu istraživački je dodavao po jednu novu boju originalnim crno-belo-crvenim crtežima.  Priče o Oliviji su jednako jednostavne, opisujući ludorije hiperaktivne prasice koja ispituje strpljenje svoje mame. Olivija crta po zidu, pleše, peva pesmice po ceo dan, ne želi da spava u vreme spavanja, ima sjajne ideje kad im vreme nije, i ...pa, ponaša se kao svako dete.

Knjige „Olivija“ su prevedene na desetine jezika i prodate u više miliona primeraka širom sveta. Prva knjiga u serijalu osvojila je prestižnu Kaldekot medalju koja se još od 1938. godine dodeljuje za najbolje slikovnice za decu. 

Pre dve godine nastala je animirana serija o avanturama nestašne Olivije i njene porodice. Serija je rađena u 3D tehnici, i prikazivala se i kod nas, na drugom programu RTS-a.


Autor priča i ilustracija o Oliviji, neodoljivoj šestogodišnjoj prasici, je Ijan Falkoner (Ian Falconer, 1959), slikar i ilustrator čiji su crteži ukrašavali mnoge naslovnice magazina The New Yorker. Osmišljavao je scene i kostime za Njujorški balet, Operu u San Francisku, Kraljevsku operu i Koven garden, između ostalih. Olivija je njegova prva knjiga za decu, kojom je započela serija bestselera o ovoj neobičnoj i zanosnoj prasici.
Serijal knjiga o Oliviji inspirisan je sestričinom autora i ilustratora Ijana Falkonera. Ijanov život se promenio kada je prvi put ugledao svoju malu sestričinu. „Prosto me je u trenutku bila privukla. Želeo sam nešto odmah da joj poklonim, i tako sam počeo da radim na knjigama o Oliviji“, kaže Ijan.  Olivija je jedinstvena u svetu dečjih slikovnica zbog svog potpunog minimalizma.

 

„Olivijin smisao za apstraktno zadivljujući je za jednu šestogodišnjakinju.“
Dejvid Hokni

 

„Mnogi sanjaju da će zaplesati na sceni, ali Olivijina ambicija ima težinu.“
Mihail Barišnjikov

 

„Svaka baka na svetu prepoznaće i voleti Oliviju i njene pozorišne sklonosti.“
Dama Džoan Saterlend

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..