U subotu, 2. jul, 12:00 - 15:00 - Drugi seminar za sve: FAKTI / Otpor fašizmu i kolaboracija sa fašizmom - nakon sedamdeset godina / Javni intervju sa Goranom Despotovićem (Savez antifašista) Ove godine navršava se sedamdeset godina od početka Drugog svetskog rata na tlu Srbije i Jugoslavije.

 

Svedoci smo dvodecenijskih diskusija o prirodi i ishodima okupacije od strane fašističkih sila, o kolaboraciji delova društva, oružanih formacija i velikog dela državnog aparata tadašnje Srbije u politici okupacije, represije, holokausta i masovnih zločina, kao i o razlozima i ishodima otpora fašizmu i okupaciji. Pri tome se mnogi istorijski fakti, dobro dokumentovani i odavno potvrđeni nizom naučnih istraživanja, dovode u pitanje ili u raspravama potiskuju u drugi plan.
Cilj Drugog seminara za svakoga je da javno prodiskutuje neke teme koje - iako su nesumnjivo faktografski dokumentovane i objašnjenje u domaćoj i internacionalnoj istorijskoj nauci - dominiraju revizionističkim i relativizirajućim diskursom u javnosti i institucijama Srbije od kraja osamdesetih godina do danas.

 

Seminar će se odvijati putem javnog intervjua sa Goranom Despotovićem, šefom Radne grupe Saveza antifašista za istorijski revizionizam, koji upravo od kraja osamdesetih, dakle od trenutka kada počinju da se vode rasprave koje su u velikoj meri i otvorile put u ratove devedesetih, prikuplja i objavljuje podatke o događanjima tokom Drugog svetskog rata. Tokom intervjua biće prikazan veći broj dokumenata i ilustracija o nabrojanim temama, kao i inserti iz filma "Problem percepcije" čiji je Despotović ko-producent.

 

Prijatelji seminara: Radoslav Braca Đerić, Dragoslav Beli Dimitrijević, Olga Rodić, Bojana Jelenić, Milan Radanović, Srđan Milošević (INIS).

 

Koordinator seminara: Nebojša Milikić

 



Javna vođenja

 

U okviru projekta Poseta Starom Sajmištu - Merila i kriterijumi sećanja će tokom leta početi niz događaja u formi obilazaka mesta u Beogradu i šire, koja su povezana sa istorijom nacističkog logora na Sajmištu. Biće organizovana javna vođenja i posećivanja mesta koja su važna za razumevanje činioca istorijskih fašističkih ideologija, a koja daju podlogu za analizu i razumevanje današnjih pojava fašizama.

 

Obilazak mesta Topovske šupe, 30. jul 2011, 17h

Topovske šupe su služile kao prvi koncentracioni (prolazni) logor Drugog svetskog rata u Beogradu u kome je zatočeno muško jevrejsko i romsko stanovništvo Beograda i Srbije nakon hapšenja, koja su počela u avgustu 1941. godine. Odatle su deportovani na lokacije u okolini Beograda gde je vršeno masovno ubijanje.

 

Obilazak grada Beograda - "Na tragu otpora", 13. avgust 2011.

Drugo javno vođenje će se posvetiti istorijskim lokacijama otpora protiv fašizma u Beogradu. Pored istorijskog otpora, tema obilaska će biti i pitanje šta preduzeti povodom potencijalnih (neo-) fašističkih i šovinističkih tendencija u današnjom društvu.

 

Koordinatorka javnih vođenja: Rena Raedle

 

Detaljnije informacija o seminaru i vođenjima možete naći na sajtu projekta starosajmiste.info

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..