Komplikovana_dobrota_-_koriceIzdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman KOMPLIKOVANA DOBROTA vodeče savremene kanadske spisateljice Mirijam Tevs. Veliki književni proboj doživeće s romanom KOMPLIKOVANA DOBROTA objavljenim 2004, koji je više od godinu dana proveo na kanadskoj listi bestselera, poneo prestižnu Governor General's Award i našao se u užem izboru za Gilerovu nagradu.

 

Mirijam Tevs, rođena je 1964. godine u varoši Štajnbah, u kanadskoj provinciji Manitobi. Živela je neko vreme u Montrealu, jedan deo života provela je i u Engleskoj, u Londonu, a onda se nastanila u Vinipegu, u rodnoj Manitobi. Pre dve godine ponovo se seli - ovoga puta na istok Kanade, u Toronto. Posle studija na Univerzitetu Manitobe i Kraljevskom koledžu u Halifaksu, radila je kao samostalni novinar u štampi i na radiju. Pažnju šire čitalačke javnosti skrenula je na sebe 2000. godine knjigom memoarske proze Ljuljaj me nežno: Jedan život (Swing Low: A Life), bolnim sećanjem na oca, koji je celoga života patio od depresije.

 

O KNJIZI

Šesnaestogodišnja buntovnica podiže glas protiv strogih konvencija menonitske zajednice u kojoj je rođena i odrasla, u isto vreme pokušavajući da se pomiri sa činjenicom da se njena porodica bespovratno raspala. Glavna junakinja, Nomi, čezne za starijom sestrom Tašom („Taši je prokletstvo bilo u toj meri suđeno da to više uopšte nije bilo smešno") i majkom Trudi, koje su pobegle iz varoši na glasu po fundamentalističkom pristupu hrišćanskoj veri. Nomin nežni otac Rej, povučen čovek, ne ume na pravi način da sasluša svoju kćerku koja se, ubirući gorko-slatke plodove prošlosti, hvata u koštac s tinejdžerskim životom u sredini u kojoj pravila igre određuje „neka vrsta sekte koja je, navodno, u vezi s nekim uobičajenim ovozemaljskim normama". Nekadašnje „ljubopitljivo dete puno nade", Nomi crpi snagu iz jetkog humora u trenucima kada joj život izmiče kontroli. Napušta školu, šokira okruženje novom frizurom, tumara naokolo omamljena marihuanom i planira bekstvo u Njujork sa ciljem da upozna Lua Rida.

 

Roman KOMPLIKOVANA DOBROTA proveo je više od godinu dana na kanadskoj bestseler listi, poneo je prestižnu Governor General's Award i našao se u užem izboru za Gilerovu nagradu. Po mnogim kritičarima ovo je i najbolji kanadski roman u 21. veku. Da je u pitanju delo od izuzetnog značaja potvrđeno je i grantom za prevođenje koji je odobrio Canada Council for the Arts.

 

REKLI SU O KNJIZI


„Ovaj tužni, gorko-slatki, čudni roman zaista se izdvaja... Tevsova je tako dirljivo pisala o kidanju porodičnih veza da zaslužuje da stane rame uz rame s vodećim piscima (Margaret Atvud, Rohinton Mistri, Jan Martel), koje je Kanada dala poslednjih godina."

Scotland on Sunday


„Komplikovana dobrota pravi je užitak, od prve do poslednje stranice. Taj humor možda i jeste od najcrnje sorte („Ljudi ovde, izgleda, jedva čekaju da umru. To je glavni događaj"), ali zato kumulativni efekat donosi oslobođenje i rađa neku prkosnu radost."

Daily Mail (Velika Britanija)


„Mnogo toga dovršenog i prefinjenog ima u ovoj knjizi. Zamah koji fabula vremenom hvata, zavidna pripovedačka veština, uznemirujuće slike, briljantni opisi trenutka i mesta, pronicljivo, bespoštedno spisateljsko oko, nesporna gracioznost... Ali ako bismo morali da navedemo ono vrhunsko dostignuće Mirijam Tevs, bilo bi to stvaranje Nomi Nikel, koja zaslužuje da se nađe u društvu Dejzi Gudvil Flet, Paj Patel i Hejgar Šipli, kao maestralno ostvaren književni lik za koji čitalac, s vremenom, počne iskreno da se vezuje; okej, lik koga čitalac iskreno zavoli."

The Globe and Mail


„Čudesno, zaista... jedna od najlepših knjiga iz ovogodišnje ponude. Sa omamljujućom verodostojnošću Tevsova gradi groteskni svet jedne ogorčene menonitske tinejdžerke koja odrasta u varošici gde se ništa ne događa.... Mirijam Tevs zavodi čitaoca svojom nežnošću, ali i mudrim zapažanjima i pikantnim humorom. A onda, kad vas nasmeje, ona taj smeh ščepa, pa počne da ga uvrće, kao nož zariven u čitaočevu utrobu." 

Toronto Star

 

 


<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..