Samoubistvo_nevinostiIzdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman Samoubistvo nevinost  savremenog američkog pisca Džefrija Judžinidisa. U pitanju je debitantsko delo autora koji je za roman Midlseks dobio Pulicerovu nagradu.

O ROMANU


Kultni prvi roman dobitnika Pulicerove nagrade za književnost Džefrija Judžinidisa impresivna je, duhovita i nežna priča o kratkom životu pet zanosnih sestara Lisbon, koje jedna za drugom oduzimaju sebi život u toku samo jedne godine. Spajajući najobičnije s najjezivijim i duhovito s tragičnim, Judžinidis u ovoj priči o ljubavi i strahu, seksu i samoubistvu, uspomenama i mašti daje živopisan i ubedljiv portret mladosti i izgubljene nevinosti.
Vodeći nas kroz aleje brestova ulicama jednog američkog predgrađa iz sedamdesetih godina prošlog veka, upoznaje nas s ljudima čije je živote zauvek promenila opsednutost sudbinom pet sestara: pametne Tereze, ćudljive Meri, produhovljene Boni, neukrotive Laks i blede, pobožne Sesilije, čija je spektakularna smrt obeležila „godinu samoubistava“. Njihovi zagonetni likovi i nakon dvadeset godina žive netaknuti u sećanju momaka koji su ih nekada obožavali a sada se prisećaju svojih tinejdžerskih dana, starog kraja i pospane ulice preko koje su posmatrali kako se porodica Lisbon raspada, a krhki životi tih devojaka nestaju.


REČ KRITIKE


„Gorak i raskošan, prošaran crnim humorom kao kad setni morski talas izbacuje na obalu komadiće uglja. Judžinidis precizno barata ritmom proze da bi vas šokirao, zabavio ili poneo muzikom, tako da ovu knjigu ne želite da ispustite iz ruku.“
Sunday Times

„Judžinidis je blagosloven najvećim pripovedačkim darom, umećem da svakodnevno pretvori u neobično i posebno.“
The New York Times Book Review

„Jedan od najboljih romana poslednjih godina. Lovac u žitu našeg vremena.“
The Observer

„Složeno tkanje... prošarano prikrivenim crnim humorom... neodoljivo.“
Esquire

O PISCU


Džefri Judžinidis (1960) rođen je u Detroitu u američkoj porodici grčkog porekla. Autor je brojnih kratkih priča i dva romana. Njegov prvi roman, Samoubistvo nevinosti (iz 1993. godine), odmah je stekao kultni status i u svetu je dosad preveden na trideset pet jezika. Po njemu je Sofija Kopola snimila film kojim je započela svoju uspešnu rediteljsku karijeru.
Judžinidisov drugi roman, Midlseks, objavljen je 2002. godine i uvršćen je među stotinu najboljih knjiga u poslednjih četvrt veka prema izboru čuvenog Waterstone knjižarskog lanca.
Džefri Judžinidis je dobio brojne književne nagrade: Pulicerovu nagradu, nagradu Gugenhajm fondacije i Nacionalne fondacije za umetnost, Whiting književnu nagradu, Harold D. Vursell nagradu Američke akademije za umetnost i književnost. Kao laureat Ambassador Book Awarda u društvu je pisaca kakvi su Gor Vidal, Džon Apdajk, Don Delilo, Filip Rot i drugi. Dobitnici ove nagrade nazivaju se ambasadorima književnosti i smatra se da svojim delima na najlepšem savremenom engleskom jeziku doprinose razumevanju kulture SAD i otvaraju prozor Amerike ka svetu i sveta ka Americi.
Džefri Judžinidis živi u Prinstonu u državi Nju Džersi, sa suprugom i ćerkom.

Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Prva dva izdanja pojavila su se krajem juna ove godine, u pitanju su romani velikog francuskog autora Frederika Begbedea (U pomoć, molim za oproštaj i Francuski roman). Autor je uveličao premijeru ovih knjiga svojim gostovanjem u Beogradu kada je mnogobrojnim fanovima više od 90 minuta potpisivao knjige u knjižari Delfi SKC. Oba naslova su od tada u vrhu domaćih bestseler lista i beleže izvanrednu prodaju. Nakon njih izašao je roman najtalentovanijeg mladog američkog pisca Tao Lina (iiiii iii iiii), najveći crnogorski bestsler godine Paranoja u Podgorici autora Balše Brkovića i roman U miso supi najpopularnijeg japanskog pisca trilera Rjua Murakamija.

Za ovu godinu planirane su, između ostalih i knjige pisaca kao što su: Džonatan Letem, Dejv Egers, Vels Tauer, Miranda Džulaj, Džon Makgregor i Patrik Mekejb.

IK Booka vam poklanja knjigu "Samoubistvo nevinost"  savremenog američkog pisca Džefrija Judžinidisa. Zainteresovani neka se jave na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa imenom, prezimenom i brojem telefona!

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..