cekicU kulturnom centru "Grad", koji se za kratko vreme profilisao kao mesto za alternativnu kulturnu scenu, sinoć se predstavio novi srpski izdavač Udruženje gradjana "Čekić", koji je objavio šest naslova za 55. beogradski međunarodni sajam knjiga, na kome je imao premijerni nastup.


Prof. dr Zoran Živković, koji je u impresumu označen kao "dobri duh" u svakoj od knjiga (umesto "urednik") nije bio prisutan, ali je on veoma bitan za priču o osnivanju "Čekića".

O nastanku "Čekića" i o ulozi Živkovića publiku je obavestila Marija Krkač, jedna od troje osnivača (pored Aleksandra Petrovića i Ivana Cvetkovića), koji su i autori tri objavljene knjige.

Svi autori - Dragan Dimitrijević, Ivan Cvetković, Aleksandar Petrović, Violeta Ivković, Ranko Trifković i Marija Krkač su pohadjali Radionice kreativnog pisanja koje, tokom letnjih meseci protekle tri godine, organizuje Filološki fakultet u Beogradu, a vodi profesor kreativnog pisanja Živković, cenjen, nagradjivan i najprevodjeniji živi srpski književnik.

"'Čekić' nije nastao slučajno, ali po optimizmu s kojim smo krenuli gotovo da ima elemente pokreta: mi smo raspisana grupa ljudi, okupljena oko profesora Živkovića i njegove škole kreativnog pisanja i družimo se nešto više od dve godine", ispričala je Krkač.

Ona je rekla da je Živković bio spreman da im pomogne i zaslužzan je za izbor rukopisa nad kojima je "bdio" kao urednik, iako nije želeo da bude tako označen u impresumima.

Krkač je opisala pokušaje da rukopise objave kod poznatih izdavača kako bi se razumela njihova odluka da se upuste u "pustolovinu izdavaštva" da bi proverili kod čitalaca da li je ono što pišu dobro.

Ona je najavila da planiraju da ediciju "Ispod Čekića" obogate novim naslovima, ne samo autora čije su prve knjige štampali, već i drugih pisaca koji tek treba da nadju izdavača.

Ovo je bila prilika da uputi poziv da im se pošalju rukopisi jer ekipa okupljena oko "Čekića" je spremna da ih pročita, što nije slučaj kod najvećeg broja poznatih izdavača, jer nisu spremni da ulažu u nepoznate pisce.

Krkač je izrazila nadu da će imati snage da pokrenu "Mali Čekić" za decu, na kome bi odgajali buduće čitaoce velikog "Čekića".

Novinar, književni kritičar i pisac Teofil Pančić je rekao da ga je na sajmu knjiga privukao originalni štand "Čekića", a kada je saznao detalje o celom poduhvatu bio je spreman da akterima ove izdavačke avanture pruži "morlani i verbalnu podršku".

Pančić im je poželeo da "nastave putem kojim su pošli, pokazavši da su hrabri, spremni da se uhvate u koštac sa svim teskoćama koje nosi izdavaštvo".

Autori knjiga Krkač ("Nataša"), Cvetković ("Elementarne drumske čestice"), Dimitrijević ("Neka se završi u Torinu"), Petrović ("Kolaž za dvoje"), Ivković ("Ogrizak noći"), Trifković ("Ludače") su pročitali odlomke iz svoje proze.
<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..