BITEF ZONA u junu 2022. - MIRNA STRANA ULICE

BITEF ZONA u junu 2022. - MIRNA STRANA ULICE
pet, 3. jun 2022 - čet, 30. jun 2022
Beograd,

Tradicionalan letnji program Bitef teatra, kraj sezone obeležava izlaskom Bitef teatra na Skver Mire Trailović i mnoštvom besplatnih  (ili simbolične cene karte) animacionih, pozorišnih i tribinskih programa. Ovogodišnja Bitef Zona otvara se 3. juna u 18h izložbom plakata u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti  „Na mirnoj strani ulice“, nastale kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora, koji u velikoj meri služe besplatnom reklamiranju govora mržnje podstaknutog ratovima devedesetih, ne samo u Srbiji, već i na širem području Balkana.

„Pokušaćemo da svojim demokratičnim pozorišno performativnim susretima, iniciramo miran dijalog i mogućnost kulturnog aktivizma koji svoj uticaj ostvaruje kroz sadržaje koji iniciraju ljubav prema zajednici i želju da se čini dobro i dela vaspitano – dobrom namerom, ka pomirenju zaoštrenih socijalnih sukoba.

Procenjujemo da je društvo umorno od usijanih oštrica, da vrhove društvenih sablji sukoba treba malo otupeti, napraviti prostor izvan uličnog fronta mržnje i poruka mržnje kojima smo zatrpani i kojih je zajednica sita.

Najbolji primer i direktna asocijacija za ovogodišnji naslov programa, je rad koji otvara Bitef Zonu. Projekat NA MIRNOJ STRANI ULICE studentkinja FDU okuplja Beograd, Niš, Zagreb, Banja Luku i Sarajevo i otvara ovogodišnje izdanje Bitef zone izložbom 3. juna u 18 časova na Skveru Mire Trailović. Menjajući političku poruku kojom grafiti direktno upiru prstom u njhove kolege, studenti i studentkinje svojim umetničkim intervencijama pozivaju na aktivno učešće građana u odlučivanju onoga što će krasiti zidove njihovog grada.

Stop govoru mržnje – kao osnovnu floskulu šalju i pozorišne predstave APLIKACIJA VOLAND u režiji Kokana Mladenovića i PROJEKAT HANDKE Hartefakt fondacije.

U okviru Zone organizujemo i simpozijum koji vode Maja Pelević i Olga Dimitrijević ROD I RAD U SRPSKOM TEATRU. Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale da kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa, dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

Premijerom dokumentarnog filma MISTERIJA BOSANSKIH PIRAMIDA – NA RUBU PROŠLOSTI autora Borislava Petrovića i Slavice Hinić, krećemo se putem neizvesne budućnosti, do ivice prošlosti. Da li se odgovor na pitanje kuda dalje nalazi u njenim tajnama izvan poznate istorije?

Muzičko scenski program Zone čine tri performativna pozorišno muzička dela:  KORRRUPCIJA Daniela Kovača, RUŽA Tine Perić i MILENI BARILLI Miodraga Kovačevića.

Program zatvara FILOSOFSKI TEATAR na kome govori Srećko Horvat.

Ponosni na poruke mira, uglađenog aktivizma i uticaja na društvena trvenja dobrim delovanjem i novom energijom, pozivamo Vas da budete naši dragi gosti i aktivni učesnici BITEF ZONE:  NA MIRNOJ STRANI ULICE u junu ove godine.

Jelena Bogavac, urednica programa, Beograd maj 2022.

OTVARANJE BITEF ZONE:  3. JUN U 18h, Skver Mire Trailović

IZLOŽBA „NA MIRNOJ STRANI ULICE“ U PRODUKCIJI FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI

Organizatorke: Danica Milanović, Lenka Miloradović, Lana Gitarić, Teodora Pajović, Hristina Marković

Izlagači radova: Astrid Jakšić,Karlo Ris,Elma Nukić, Lucas Capor, Emina Numanović, Anja Sterger, Sergej Mačar, Merjem Duraković, Stefan Trbić, Katarina Đaković, Dušan Kovačević, Marijana Đaković, Sara Bogdanov, Miona Racić, Anastasija Kojić, Matija Simović, Viktor Cvejić, Elif Zeynap Atilla, Amra Hrustić, Sofija Milčić

Govornici: Ognjen Obradović,  Jana Danilović,  Jelena Vasiljević
Grafički dizajn: Matija Simović
Dizajn zvuka: Ognjen Jeremić
Produkcija: Fakultet dramskih umetnosti

Projekat „Na mirnoj strani ulice” studentkinja FDU okuplja Beograd, Niš, Zagreb, Banja Luku i Sarajevo i otvara ovogodišnje izdanje Bitef zone izložbom 3. juna od 18 časova na Skveru Mire Trailović. Izložba je nastala kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora, koji u velikoj meri služe besplatnom reklamiranju govora mržnje podstaknutog ratovima devedesetih, ne samo u Srbiji, već i na širem području Balkana. Studentkinje prve godine Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture su zato, zajedno sa kolegama sa umetničkih akademija iz regiona, kreirale  izložbu  koja  objedinjuje  prepoznatljive nacionalističke grafite svakog od gradova iz kojih  učesnici  na  projektu  dolaze,  a  koji  se  koriste  za  stvaranje  razdora  među  susedima. Menjajući  političku  poruku  kojom  grafiti  direktno  upiru  prstom  u njhove kolege, studenti i studentkinje   svojim   umetničkim   intervencijama   pozivaju   na   aktivno   učešće   građana   u odlučivanju onoga što će krasiti zidove njihovog grada.

Sam događaj otvoriće tribina, a govornici će biti:

- Jana Danilović, street art umetnica i aktivistkinja

- Ognjen Obradović, dramski pisac

- Jelena Vasiljević (antropološkinja i predstavnica lokalne inicijative „Ne davimo Beograd”).

Sva tri govornika povezuje ideja građanskog aktivizma, zbog čega će tribina biti koristan priručnik za razumevanje ključnih segmenata izložbe.

„Možemo  govoriti  o  institucionalnoj  nezainteresovanosti  da  se  dotakne ove teme, međutim, mislim da je mnogo važnija studentska zajednica koja o problemima zaista želi da progovori. Naša zajednica na ovom projektu je mnogo šira, i ona briše granice koje se često čine nepremostivim. Štaviše, ona osvaja te granice iskreno i promišljeno, a ukoliko uzmemo u obzir da to čini stvarajući nešto autentično, onda zaista govorimo o veoma važnoj regionalnoj saradnji, izjavila je Danica Milanović”, jedna od organizatorki projekta.

Izložbu ćete biti u prilici da pogledate tokom čitavog trajanja programa Bitef zone.


Bitef Teatar
Skver Mire Trailović 1, Beograd
<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..