Izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” umetnice Lal Batman

Izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” umetnice Lal Batman
sub, 4. jun 2022
Beograd,

Prva samostalna međunarodna izložba umetnice Lal Batman koja dolazi iz Istanbula, pod nazivom “ENTR’ACTE: Između činova života” biće otvorena 4. juna u 19 časova u Bioskopu Balkan, u produkciji Fondacije Saša Marčeta. Izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” objedinjuje umetničke radove Lal Batman: slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije, kao i rezultate jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin. Izložba, smeštena u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana i značajnog po brojnim događajima koji su sledili — poput prikazivanja prve filmske projekcije — uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku.

Izložba ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom, i razmatra aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života.

“Izložba nastaje kao rezultat kustoskog istraživanja Ebru Jetiskin i višemesečnog rezidencijalnog boravka Lal Batman u Beogradu. Sloboda koju daje Bioskop Balkan i mogućnost da izađemo u susret kompleksnoj postavci koja uključuje video, instalacije, velike formate u uvek dinamičnim odnosima samog prostora i umetnika čiji radovi upravo ovde nastaju, za nas su ne samo eksplozivna razmena kreativne energije mladog autor, već i uvid u potencijal koji Bioskop Balkan treba da ponudi umetnicima u procesu stvaranja”, rekla je povodom izložbe Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

“Kao odraz glasova, lica, reči, osećanja i snova izgubljenih u dubokoj tami iza čvrsto navučenih zavesa prošlosti, ENTR’ACTE: Između činova života ukazuje na nove mogućnosti i radost životnih činova. Video radovi, instalacije i slike imaju za cilj da kreiraju temporalni prostor u kome će posetioci, makar na trenutak, napraviti performativnu pauzu i prepustiti se svetlosti i bojama koje se probijaju iz tame, ali takođe i osvestiti prolaznu radost življenja”, napisala je kustoskinja Ebru Jetiskin.

Lal Batman rođena 2001. godine u Bursi. Nakon što je završila srednju likovnu školu, započela je program multidisciplinarnih umetnosti na Univerzitetu Yeditepe 2019. godine. Učestvovala je na kustoskim projektima, radionicama, simpozijumima i panelima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i zemljama Balkana, uključujući Atinu (4th International Athens Art Simposium,UNESCO, 2017), Varnu (Galerija Boris Georgiev & Varna City Gallery, 2017), Šumen (Repeat All Short Movie Festival, 2017), Pariz (Galerie Da Vinci Art), Tokio (Tokio Metropolitan Museum, 2018) i Majami (Historic Art District, 2019). Batman nastavlja da aktivno radi na svojim projektima i izložbama u Turskoj.

Ebru Jetiskin je predavač i nezavisna kustoskinja koja živi i radi u Istanbulu. Radi kao vanredna profesorka na istanbulskom Tehničkom univerzitetu. Pored naučnih istraživanja, radila je kao kustoskinja brojnih izložbi: Cacophony (2013), Code Unknown (2014), Waves (2015) i Exposé (2022), kao i na festivalima Dystopie Sound Art Festival / Berlin (2018) i a’21 amber Network Festival (2021). Godine 2020, kao jedna od osnivačica konferencije FEMeeting: Women in Art, Science and Technology, pozvana je da učestvuje na festivalu Ars Electronica. Jetiskin je potpredsednica turskog Udruženja međunarodnih kritičara umetnosti (AICA).

Izložba će biti otvorena do 4. jula.

Foto: Marina Bugarčić


Balkan
Braće Jugović 16, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..