Otvaranje izložbe “Vizuelni rečnik studentskog grada”

Otvaranje izložbe “Vizuelni rečnik studentskog grada”
čet, 23. decembar 2021 - ned, 23. januar 2022
Beograd,

U Galeriji Doma kulture Studentski grad u četvrtak, 23. decembra 2021, u 19. časova: Otvaranje izložbe “Vizuelni rečnik studentskog grada”. Izložba je rezultat dvomesečne radionice kolaža "Izložbotvornica". Voditelji radionice i kustosi izložbe: Šejma Fere, Tijana Savatić i Stevan Vuković. Učesnici: Olga Srejić, Aleksandra Vujić, Irena Pavlović, Vladimir Opsenica, Danilo Karapandža, Zoran Ilić, Lidija Manojlović, Petar Ruvidić i Olga Gajanić. Izložba traje do 23. januara 2022.

Koncept, kontekst, lepak i makaze

“Vizuelni rečnik Studentskog grada” je drugo izdanje radionice “Izložbotvornica” koju su ovom prilikom vodili: Šejma Fere, Stevan Vuković i Tijana Savatić. “Izložbotvornica” kao polaznu tačku ima lična iskustva i stavove učesnika, koji kroz proces terenskog i istorijskog istraživanja, i u stalnom međusobnom dijalogu, prepoznaju i preuzimaju ili sami grade elemente izložbe kao finalnog proizvoda. Ovo specifično izdanje radionice vezano je za kolaž kao tehniku i Studentski grad kao lokaciju koja se tematizuje radovima učesnika, a ujedno i lokaciju na kojoj se izložba realizuje. Kolaž kao umetničku tehniku odlikuje oblikovni  proces u kome se prisvajaju vizuelni i tekstualni fragmenti, i to iz sasvim heterogenih izvora, nakon čega se međusobno jukstaponiraju, da bi se postavili u nove celine, koje ne teže totalitetu, već izražavaju po jedan partikularan stav, ideju, misao ili emociju. U toj tehnici su polaznici radionice realizovali svoje radove za koje su materijal nalazili u ličnim iskustvima života u Studentskom gradu, utiscima nastalim tokom povremenih poseta pre ili tokom radionice, istorijskoj građi o tom lokalitetu, usmenim i pisanim predanjima, od kojih su neka zadobila i forme književnih dela, raznim medijskim slikama koje prate život i rad na toj lokaciji i predavanjima i razgovorima, koji su se tokom radionice odvijali. Struktura prezentacije tih radova je određena kao “Vizuelni rečnik Studentskog grada”. U okvir rečnika je uveden niz vizualizovanih pojmova, koji su predstavljeni u štampanoj publikaciji i u galerijskoj postavci.

Izložba “Vizuelni rečnik studentskog grada” nastala je kao finalni segment dvomesečne radionice, koja se u dinamici od jednog susreta nedeljno odvijala u Domu kulture Studentski grad, u periodu od oktobra do novembra 2021. godine. Čini je kustoski osmišljen prostorni prikaz osamnaest vizualizovanih pojmova. Formiranju tih pojmova prethodilo je neposredno upoznavanje sa Studentskim gradom kao stambenim kompleksom, ali i Domom kulture Studentski grad kao institucijom kulture. Profesor Milorad Mladenović, umetnik i arhitekta analizirao je arhitekturu DKSG. Potom je Milica Gugleta, studentkinja i stanarka bloka III u Studentskom gradu, organizovala i šetnju kroz ceo kompleks Studentskog grada, i upoznala je učesnike radionice sa životom i ključnim mestima koji sačinjavaju svakodnevicu života u njemu. Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG predstavila je izbor relevatnih izložbi i drugih sadržaja koji su realizovani u okviru likovnog programa DKSG, a doticali teme života u Studentskom gradu. Tokom trajanja radionice vođena je diskusija o istorijatu i arhivskog građi vezanoj za lokalitet Studentskog grada. Sadržaje o kojima je diskutovano činili su dokumentarni i igrani filmovi, štampane publikacije, kao i različiti drugi formati, koji rasvetljavaju brojne aspekte društvenih i istorijskih konteksta. Nakon toga je Stevan Vuković, istoričar umetnosti, održao predavanje o najrelevatnijim istorijskim primerima kolaža u savremenoj umetnosti tokom 20. i 21. veka, a umetnica Šejma Fere je u neposrednom razgovoru sa svakim od učesnika i demonstrirala neke od principa kolažiranja. Praktični aspekt radionice zasnivao se na individualnom i kolektivnom radu na koncipiranju i izvođenju kolaža, za koje su zajedničkim promišljanjem nalaženi motivi i teme, pa i konkretni materijali, čiji su segmenti u kolaže ugrađivani. Pod kreativnim mentorstvom Šejme Fere, učesnici su daljhe istraživali dostupnu građu razvijali kolaže u dva formata - za izložbu i katalog.


Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..