DOK CINEMA DOB: “JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”

DOK CINEMA DOB: “JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”
čet, 14. oktobar 2021, 20:00 h
Beograd,

U četvrtak, 14. oktobra 2021. u 20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana - Projekcija i razgovor o filmu “JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”. Učestvuje: Marta Popivoda, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja. ULAZ SLOBODAN! Film Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo bavi se izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog perioda (1945‒2000), fokusirajući se na masovne manifestacije (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti), kao i na javne proteste (studentski protest  1968. godine, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina, prevrat  5. oktobra 2000. godine).

U  pitanju je istraživački film koji se bavi temom kako se jedno društvo menjalo kroz masovna izvođenja u javnom prostoru, ali i veoma lično gledište na istoriju socijalističke Jugoslavije i njen dramatični kraj. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad, najpre, nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se  ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam. Film je premijerno prikazan na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale), a potom na brojnim festivalima internacionalnog karaktera. Predstavlja deo stalne postavke njujorškog muzeja savremene umetnosti MoMA.

Marta Popivoda je rođena 1982. godine u Beogradu. Bavi se filmom, video artom i kulturnim radom. U svojim radovima istražuje odnose sećanja i istorije, kolektivnog i individualnog, i ideologije i svakodnevnog života, fokusirajući se na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalizma. Završila je studije filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije eksperimentalnog filma na Odseku za umetnost i medije Univerziteta umetnosti u Berlinu. Dobitnica je prestižne umetničke nagrade grada Berlina za vizuelne umetnosti, koja je po prvi put dodeljena umetniku iz Srbije, kao i Edith-Russ-Haus nagrade za mlade medijske umetnike. Bila je članica kolektiva Teorija koja hoda (TkH), a njen rad je predstavljen u galerijama i muzejima, kao što su Tejt Modern u Londonu, MoMA u Njujorku, M HKA u Antverpenu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu itd. Trenutno živi na relaciji Berlin-Beograd.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA - Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

“JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”

Dokumentarni film I 62’ I 2013 I Srbija, Francuska, Nemačka

REŽIJA
Marta Popivoda

SCENARIO
Ana Vujanović, Marta Popivoda

MONTAŽA
Nataša Damnjanović

PRODUCENTI
Marta Popivoda, Alice Chauchat

PRODUKCIJA
Teorija koja Hoda, Les Laboratoires d’Aubervilliers

www.domomladine.org



Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..