Otvorena izložba #kosmičkiritmovi Milene Mijović Durutović

Otvorena izložba #kosmičkiritmovi Milene Mijović Durutović
čet, 30. septembar 2021 - čet, 21. oktobar 2021
Beograd,

U četvrtak, 30. septembra u Bioskopu Balkan, otvorena je izložba #kosmičkiritmovi vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i uz saradnju sa Centrom za savremenu umjetnost Crne Gore. Na ovoj izložbi, koju će publika moći da pogleda do 21. oktobra, umetnica iz Crne Gore predstavila se svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama. Milena Mijović Durutović je povodom otvaranja izložbe rekla: “Mnogo mi je značajno ponovno predstavljanje beogradskoj publici. Prostor starog Bioskopa Balkan sa svom energijom minulih vremena koju neupitno nosi bio je veliki izazov. Sada, poslije desetak dana rada na postavci mislim da sam uspjela dati svoj maksimum  i uhvatiti korak sa ambijentom kako bi u konačnom postavka bila uspješna.

Sam proces rada je veliko iskustvo za sve nas koji smo učestvovali. Zahvalna sam Kseniji Samardžiji i timu Fondacije Sasa Marčeta, kao i prijateljima koji su sa velikim žarom davali puni doprinos gdje god je to bilo moguće. Stevan Vuković je, moram da naglasim, napravio divan tekst kao rezultat posvećenog odnosa prema izložbi.  Zahvalna sam i srećna, mislim da sam pomjerila svoje granice.

Stevan Vuković, Član Programskog saveta Fondacije Saša Marčeta, osvrnuo se na izložbu rečima: "Ona je usmerena ka publici otvorenoj za neposredno čulno i intelektualno iskustvo, koja je spremna da sav bagaž podrazumevanog, pretpostavljenog, obrazovanjem i socijalizacijom preuzetog, kao i prethodnim iskustvom sličnih radova determinisanog, ostavi pred vratima galerije i suoči se sa radovima. Pritom ta težnja za univerzalnošću ne uključuje ni uzmicanje od društvenih, kulturnih, institucionalnih, ekonomskih i političkih konteksta, kao ni njihovo ignorisanje, već insistira na aktivnoj emancipaciji od bilo kakve jednoznačne određenosti njima".

Milena Mijović Durutović (1971, Cetinje) je vizuelna umetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je vise nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.
 
Foto: Marina Bugarčić


Balkan
Braće Jugović 16, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..