Koncert violončeliste Dejana Božića i pijanistkinje Nataše Mitrović

  Koncert violončeliste Dejana Božića i pijanistkinje Nataše Mitrović
pon, 15. mart 2021, 19:00 h
,

U ponedeljak, 15. marta od 19.00 velika sala SKC-a, održaće se koncert violončeliste Dejana Božića i pijanistkinje Nataše Mitrović. Na programu dela Debisija, Rahmanjinova, Dvoržaka i Šostakoviča. Oboje su završili FMU u Beogradu i dobitnici su mnogobrojnih nagrada, mogu se pohvaliti bogatom solističkom karijerom i nastupima sa filharmonijama, simfonijskim orkestrima, kamernim orkestrima u mnogobrojnim salama u regionu ali i širom sveta i na raznim festivalima.

Dejan Božić (1971. Beograd) diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti kao student generacije, a magistrirao na Državnoj visokoj školi za muziku u Trossingenu (Nemačka), u klasi prof. Geharda Hamanna. Dvogodišnju specijalizaciju na istoj školi završio u klasi prof. M. De Secondia, stekavši diplomu koncertnog soliste. Umetnički doktorat završio je 2016, godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se kod poznatih umetnika kao što su Ksenija Janković, Svetislav Apolin, Majkl Flaksman, Roko Filipini, Aleksandar Fedočinko i drugi.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu i učesnik mnogih značajnih muzičkih festivala. Nastupao je kao solista sa najrelevantnijim evropskim simfonijskim orkestrima, održao resitale širom sveta, a aktivan je i kao kamerni i orkestarski muzičar čiji repertoar obuhvata period od baroka do savremene muzike. Pedagoško iskustvo je sticao na mestu profesora violončela u Muzičkoj školi „Živorad Grbić” u Valjevu i Muzičkoj školi „Vartoslav Lisinski“ u Beogradu. Od 1994. godine predaje violončelo na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bio je gostujući profesor violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu ( 1999-2014) i na Akademiji umetnosti u Nišu (2003-2004). Održao je brojne majstorske kurseve i mnogo puta bio član žirija na međunarodnim takmičenjima i festivalima. Ostvario je i mnogobrojne snimke za radio i televiziju kao i nekoliko CD izdanja.

Nataša Mitrović je pijanistkinja iz Beograda, osnovne i magistarske studije završila je na FMU u Beogradu u klasi prof. Mirjane Šuica Babić, a doktorske studije na istoj akademiji u klasi prof. Marije Đukić. Usavršavala se kod renomiranih klavirskih pedagoga. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i značajnih umetničkih priznanja među kojima su i nagrada „Emil Xajek“ za najperspektivnijeg pijanistu i Oktobarska nagrada grada Beograda.

Održala je niz solističkih koncerata i kamernih nastupa kao i gostovanja na više evropskih i svetskih festivala. Kao solista, nastupala je sa svim domaćim simfonijskim orkestrima, sa Vidinskom filharmonijom (Bugarska) i Simfonijskim orkestrom Montabaura (Nemačka).

U organizaciji Eleanor Valkenburg (sopran), direktora ansambla „Poetica Musica“, sa sedištem u Njujorku i sa Svetlanom Merman u klavirskom duu, aktivno nastupa kao kamerni muzičar.

Od 1998. godine vanredni je profesor na Katedri za klavir na FMU u Beogradu. Održala je brojna predavanja i seminare za studente i mlade umetnike u SAD -u, Španiji, Turskoj, Izraelu, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji...

Redovan je član brojnih žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Ostvarila je trajne snimke za brojne radio i televizijske ku


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..