Bibliotok, čitajuća grupa Dobar loš z(n)ao: N. Černiševski „ŠTA DA SE RADI?“

Bibliotok, čitajuća grupa Dobar loš z(n)ao: N. Černiševski „ŠTA DA SE RADI?“
pet, 15. januar 2021 - sub, 16. januar 2021

Nakon čitanja i diskutovanja romana „Očevi i deca" I. Turgenjeva, čitajuća grupa „Dobar, loš, z(n)ao" počinje zajedničko čitanje i komentarisanje nekada nadaleko čuvenog i uticajnog a danas skoro zaboravljenog romana Nikolaja Černiševskog „Šta da se radi?" Černiševski je, u odgovor na problematiku romana „Očevi i deca", u centar radnje i poruke romana „Šta da se radi?" postavio pitanje ženske emancipacije kao preduslova opšte društvene emancipacije; a pitanja profesionalne i egzistencijalne ostvarenosti, samostalnosti ali i solidarnosti kao preduslove takve emancipacije. Termini: 15.01. i svakog sledećeg petka od 18-20h & 16.01. i svake sledeće subote od 16-18h.

Kroz zajedničko čitanje ćemo se osvrnuti kako na istorijske tako i aktuelne političke, kulturne i umetničke aspekte rasprave koju su ovi autori, nemajući za to druge mogućnosti pri carističkoj cenzuri i autokratiji, započeli u književnosti Rusije druge polovine XIX veka - zemlje pred tada naizgled neizvodivim a očigledno i neizbežnim promenama. Pitanja koja su zanimala i opterećivala ova tri autora ostala su u velikoj meri aktuelna do danas, i pokreću podjednako duboke i suštinske rasprave o „dobrim, lošim i još gorim" stavovima, izborima i metodama za političke borbe u savremenim društvima. Nimalo slučajno, i savremena društva su u mnogočemu pred naizgled nemogućim i nezamislivim a opet i očigledno neodložnim promenama.

Prijava se obavlja slanjem zahteva na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Više informacija o načinu rada i učešća, kao i linkove na Zoom susrete možete naći na sledećoj stranici sajt KC Rex: LINK >>

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..