Talentovani slovenački DJ i producent Aneuria ponovo će nastupiti u Beogradu, na Easy Tiger žurci sa Borisom Wernerom. Posle house početka, preko minimal pristupa groovy technu, uskoro otkriva eksperimentalne zvukove i istražuje različite žanrove. Svoje DJ setove gradi na ponavljanju loopova i perkusija, donosi svežinu i deli s publikom muziku pravo iz srca. Jedan je od ključnih članova Kanzyanijevog kolektiva Jesus Loved You i studijski partner Ian F-a i Tommyja De Clerquea. Trenutno živi u Barseloni i redefiniše svoj izraz, vodeći produkciju na topliji nivo. U prvom intervjuu za srpski Urban BUG, otkriva kako nastaje njegova eklektična muzika, zašto ga etno ritmovi vode na viši nivo svesti i kako vratiti suštinu clubbinga.

„Aneuria" u medicini označava neurasteniju, psihološki poremećaj depresivnog tipa. Zašto si izabrao takav termin za svoj pseudonim?

Na početku sam imao problem jer volim predstavljanje pravim imenom. Zovem se Matjaž, ali u inostranstvu je moje ime teško za izgovor. Zato sam se odlučio za pseudonim koji je sličan mom nadimku, a poklapanje sa medicinskim značenjem je slučajnost.

Često nastupaš u Srbiji. Možeš li da uporediš slovenačku i srpsku publiku i scenu?

Volim da nastupam u Srbiji, publika zaista zna šta je kvalitetna muzika. Vajb i energija su specijalni, a ljudi su vrlo emotivni i uvek spremni na akciju. Imam mnogo prijatelja ovde i nekad mi se čini kao da smo i dalje u istoj državi. Prednost Srbije u odnosu na Sloveniju je veće tržište, kod nas je manje dobrih klubova i žurki. Izdvajam klubove K4 u Ljubljani i Ambasadu Gavioli u Izoli. Takođe, bilo bi lepo imati festival kao što je Exit J

Jesus Loved You je poznati kolektiv koji vodi Valentino Kanzyani. Kako ste međusobno podeljeni kad je posao u pitanju? Koja je tvoja uloga, osim DJinga i produkcije?

Osim DJ-inga i produkcije, dugo sam bio event menadžer Faces događaja u klubu K4, koje smo realizovali jednom mesečno, sredom. Bili su veoma uspešni, ostavili su pečat na slovenačkoj underground sceni i to nam mnogo znači. Bio sam i menadžer za Simplicity radio show Valentina Kanzyanija. U poslednje vreme sam fokusiran na svoje studijske projekte i na organizaciju eventa Colours sa Ian F-om u klubu K4. To mi je trenutno najbitnije, pa nemam mnogo vremena za druge akcije.

Izgleda da ste vi momci iz Jesus Loved You na nekoj misiji vraćanja suštine clubbinga. Kako to nameravate da postignete?

Definitivno bismo voleli da vratimo clubbing u vreme kad je njegova suština bila samo dobra muzika i dobro zezanje. Mislim da to danas fali. Clubberi su postali razmaženi i teško je dovući ih u klub ako nema nekog poznatog headlinera. Upravo to smo hteli da postignemo eventima Faces, kada smo pravili žurke sa talentovanim domaćim i stranim imenima. Poenta je doneti svežinu u klubove i dati ljudima do znanja da radimo iz srca.

Pročitala sam da su ti mesta boravka Kranj i Barselona. Gde, zapravo, živiš i kako to izgleda?

:-) Trenutno sam kao ciganin, poslednjih pola godine živeo sam u Barsi. Primarni plan bio je da nađem novu inspiraciju, osetim scenu, upoznam nove ljude, otvorim um i stvaram nešto drugačije. Ponekad je teško jer stalno putujem, uglavnom sviram u istočnoj Evropi pa su mi aerodromi druga kuća, ali...tako sam hteo! :-)

Funk D' Void je prošle godine rekao da misli da će Barselona polako postati kao Berlin po pitanju clubbinga. Kakva je, po tvom mišljenju, scena u Barseloni?

Hmmm, nisam siguran da se slažem. Zbog aktuelne situacije u svetu, Španiji trenutno ne ide baš najbolje, što se vidi i na clubbing sceni. Definitvno ima dobrih mesta, dobrih artista i dobre muzike, ali ne mislim da je underground kao Berlin. Videćemo šta će vreme doneti J

Sudeći po izdanjima, sklon si eklekticizmu. Jedna od upečatljivih osobina tvoje produkcije je mešanje različitih muzičkih uticaja - od deep housea, preko sambe do minimala. Da li možeš da odrediš u kom smeru ide tvoja produkcija?

Moje prvo i najbitnije pravilo je da se ne opterećujem žanrovima. Radim to što osećam iznutra, bilo da je house ili techno, tribal ili minimal. Trenutno radim na projektu F.O.A. (Fusion Of Art) sa dobrim prijateljem KayKayem. Spremamo album koji će biti nešto totalno novo, deep electronica pomešana sa balkanskim melosom. Sa misaone strane volim minimal i devizu „manje je više", ali u poslednje vreme na potpuno nov način. Već neko vreme sam u potrazi za novim zvukom i na tome je baziran drugi projekat Aneuria & Gilesku, koji će biti više za dancefloor, ali opet na neki moj specifičan način.

Kako odlučuješ koji će pravac iskoristiti u pesmi - prema trenutnom raspoloženju ili te „hvata" po periodima?

Uvek produciram po osećaju, sednem , radim i vozi me. U većini slučajeva ne znam šta će biti na kraju. Ali uvek znam sta želim i to me vodi.

Šta za tebe predstavlja traka After Bonito koju si uradio sa Ian F-om?

To je naša debi traka, nastala je skroz spontano, a naslov je potekao od super aftera koji nam je bio u mislima. Smatram je početkom naše saradnje i super prijateljstva. Tada smo skapirali da imamo slične ciljeve, filozofiju i poglede na scenu.

Da li i dalje sarađuješ sa njim? Imaš li još neke studijske partnere u planu?

Još uvek radimo zajedno, u studiju i po klubovima. Spremamo seriju eventa Colours u klubu K4 gde predstavljamo pozitivno razmišljanje. Inače, stalni studijski partner mi je KayKay, a ponekad radim i sa Valentinom, Tomyjem DeClerqeu-om, Nastićem i Milićevićem.

Čini se da su etno motivi popularni i među mnogim stranim producentima. Šta misliš, zašto je to tako? Kako si ti počeo da se interesuješ za zvuke Balkana?

Etno motivi, pogotovo iz ciganske, balkanske i arapske muzike su veoma emotivni, otvaraju srčane čakre i predstavljaju identifikaciju teritorija. Svaka od njih ima svoje tonalitetske skale, koje su potpuno drugačije od naših i mislim da su zato tako fascinantne. Isto je sa afričkim i latino ritmovima, kojima je primarna svrha bila ritualna, sa stalnim ponavljanjem koje te vodi na viši nivo svesti. Sve je to samo deo mog puta. Back to the roots. :)

Koji te još muzički žanrovi zanimaju i inspirišu da ih uključiš u svoju produkciju?

Trenutno najviše istražujem jazz i latino zvuk. Ponovo sam otkrio svoju staru kolekciju ploča, od Pink Floyd-a do The Doors, kapiram ih na potpuno novi način, i mnogo me inspirišu! Obraćam pažnju i na zvukove prirode, života u gradu, i snimam sve što nas okružuje... mislim da je to sledeća velika stvar J

Na kom bi stranom festivalu najviše voleo da nastupiš i zašto?

Posle tri godine nastupanja za redom, Exit mi je još uvek jedan od najboljih festivala , a Dance Arena bi mi predstavljala veliki izazov. Voleo bih da nastupim na festivalima Monegros i Sonar u Španiji, na rumunskom Sunwaves, itd...

Imaš li nešto da nam kažeš za kraj?

Zaboravite sve i vratite se muzici ... i VOLITE SE! :)

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..